Pressmeddelande 230405: Oppositionsregionrådet dömer ut regionmajoritetens sparplan – verkar leva i en fantasivärld

I VK den 5 april menar regionstyrelsens ordförande, Peter Olofsson (S), att den nyligen beslutade reduktionen av 120 tjänster inom administration för att nå en besparingseffekt på 100 mkr med påbörjad verkan 2023 ska ske enligt följande ” Besparingarna ska inte göra någon arbetslös, utan i stället kommer tjänsterna minska genom pensionsavgångar och anställningsstopp.”

Det har fått regionrådet i opposition Nicklas Sandström (M) att reagera.– Det är precis samma misslyckade strategi som vid den förra omställningsplanen som helt saknade effekt på ekonomin, säger Sandström (M).

– Majoriteten verkar tyvärr leva i en fantasivärld om man på allvar tror att , att det går att nå en minskning av antalet administrativa tjänster med en effekt av 100 mkr på genom pensionsavgångar och anställningsstopp, säger Sandström (M).

Moderaterna har ställt en enkel fråga till nästa regionfullmäktige kring uttlandet från regionstyrelsens ordförande.

Mer information:Nicklas Sandström070-254 45 15

Enkla frågan i sin helhet:Enkel fråga

Umeå 5 april

 

Tror du på allvar att regionen kommer att kunna minska administrationen genom endast pensionsavgångar?

I VK den 5 april menar regionstyrelsens ordförande, Peter Olofsson (S), att den nyligen beslutade reduktionen av 120 tjänster inom administration för att nå en besparingseffekt på 100 mkr med påbörjad verkan 2023 ska ske enligt följande ” Besparingarna ska inte göra någon arbetslös, utan i stället kommer tjänsterna minska genom pensionsavgångar och anställningsstopp.”[1]

Det är inte helt olikt hur hanteringen av omställningsplanen hanterades. Där krävdes det att man skulle minska med 400 tjänster för att nå uppsatt effekt. Trots det lovade Olofsson att ” …att ingen anställd kommer att sägas upp.”[2] Effekten av det var att antalet anställda i stället ökade.

Mot bakgrund av ovanstående ställer jag följande enkla fråga till ordförande Peter Olofsson (S)

1. Tror du på allvar, trots erfarenheterna från den misslyckande omställningsplanen, att det går att nå en minskning av antalet administrativa tjänster med en effekt av 100 mkr på genom pensionsavgångar och anställningsstopp?

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

En kommentar

  1. Jan Sjöström

    Hej!

    Naturligtvis ”vet han på riktigt allvar” att föreslagen
    lösning ger önskvärt resultat!

    Annat vore extremt konstigt, enär partiet (S) alltid
    är garantier för högsta möjliga kompetens. En tjänst
    i och för flertalet kan väl omöjligen resultera i annat
    utfall?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.