Tid för ansvar i ett ekonomiskt tufft läge för sjukvården

 
I dag har vi i Allians för Västerbotten presenterat vårt förslag till sparpaket vid en presskonferens. Rubriken är Tid för ansvar. Det är en sådan tid i landstinget där flera år av ekonomisk misshushållning av skattebetalarnas pengar nu har nått vägens ände. För behovet av kostnadsreduceringar är omfattande för att både på kort och på lång sikt klara av de utmaningar som finns med att erbjuda sjukvård av hög kvalité och god tillgänglighet även i framtiden. Behovet av kostnadsreduceringar de närmaste 3 åren är handlar om runt 300-400 miljoner kronor.
 
För att nå en ekonomi i balans krävs en rad kraftfulla åtgärder. Ju tidigare vi kan börja arbetet desto snabbare kan vi vända denna atlantångare. Alliansens förslag till besparingar väljer vi att göra besparingar på sådant som inte är sjukvård som exempelvis administration, centrala anslag. Samtidigt som interna förbättringsarbeten behöver ske finns det kapacitet att kunna sälja högkvalitativ och världsledande vård till övriga landsting och världen. Trots att det går att spara och effektivisera på sådant som inte är sjukvård finns tyvärr ett behov av besparingar inom sjukhusvården.
 
Ett bärande inslag, som Alliansen delar med majoriteten, är att flytta över sjukhusvård till primärvården som är närmare medborgarna och mer kostandseffektiv. Däremot drar vi andra slutsatser på vilket sätt och hur det ska gå till väga.
 
I Alliansens förslag värnas de svaga grupper som har svårt att själva göra sin röst hörd; barnen, de äldre och de psykiskt sjuka. Till skillnad från majoriteten föreslår Alliansen att inlandssjukvården med akutplatserna i Sorsele, Malå och Dorotea blir kvar. Ambulanserna är en av de viktigaste delarna i samhället för att befolkningen ska känna trygghet. Det innebär att i Alliansens förslag till sparpaket blir Ambulanserna i Malå, Åsele, Skellefteå och Robertsfors kvar.
 
Det är tid för ansvar. Alliansen står redo att axla det ansvaret för att leda sjukvården i Västerbotten.
 
 
Läs hela vårt sparpaket genom att klicka på den här länken.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.