Kommer primärvården klara alla nya besök?

Pressmeddelande 120312: Kommer primärvården klara av alla nya besök?

Oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) ställer idag en fråga till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) om hur primärvården ska klara av 15 000 nya besök då inte givna förutsättningar har infriats. I projekt balans är ett av sparförslagen att primärvården ska ta över 15 000 besök från sjukhusen. En viktig förutsättning för att primärvården ska klara av detta nya åtagande var att besluten kring prioriteringsprocessen kring ut-prioriteringar som landstingsfullmäktige beslutade om i juni 2011 var förverkligat. Det är något som enligt uppgift knappat har börjats med säger Sandström. Varken internt eller externt mot befolkningen har beslutet kommunicerats vilket blir väldigt problematiskt för primärvården då de nu får en extra börda.

Frågan kommer att besvaras vid nästa landstingsfullmäktige den 17 april.

Interpellationen i sin helhet:

Kommer primärvården klara av alla nya besök?

I projekt balans är ett av sparförslagen att primärvården ska ta över 15 000 besök från sjukhusen. Om det är möjligt är det förstås mycket bra, vården ska ske så nära patienterna som det bara går samt är det mer kostnadseffektivt. En viktig förutsättning för att primärvården ska klara av detta nya åtagande var att besluten kring prioriteringsprocessen kring ut-prioriteringar som landstingsfullmäktige beslutade om i juni 2011 var förverkligat.

I samtal med företrädare inom primärvården verkar det som om att utprio-beslutet knappt har påbörjats arbeta med. Detta trots att det snart är ett år sedan arbetet påbörjades och togs beslut om.

Med hänsyn till ovanstående, ställer jag mina frågor till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

1.    Varför har arbetet med beslutet av ut-prio inom primärvården tagit sådan tid?

2.    Är det rimligt att primärvården ska klara av 15 000 nya besök om varken ut-prioriteringar skett eller att nya resurser tillkommit?

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.