Subventionera p-piller även i Västerbotten

I dag skriver jag tillsammans med min vice gruppledare Liv Granbom i Folkbladet om att även Västerbotten borde subventionera p-piller. Här nedan återfinns artikeln:

Subventionera p-piller även i Västerbotten

Trotts många insatser och åtgärder för att minska oönskade graviditeter hos unga vuxna har Sverige den högsta abortfrekvensen för ungdomar av de nordiska länderna. Sverige har ett aborttal som ligger omkring 20 per 1 000 kvinnor vilket är en alldeles för hög siffra.

Västerbotten är idag det enda landsting i landet som inte erbjuder subventionerade preventivmedel som p-piller, minipiller, p-stav m.m. till unga vuxna under 26 år. Något som Moderaterna i Västerbottens läns landsting vill ändra på.

Subvention av p-piller och kostnaderna har ifrågasatts nästan dagligen av ungdomar. Då kostnaderna runt om i landet skiljer sig, kan en västerbottning, beroende på subventionens storlek, ålder och vilket p-piller hon väljer få betala upp till 600 kronor per år.
En 19-åring i Västerbotten betalar från 280-600 kronor per år för p-piller. Jämfört med Blekinge och Skåne som är billigast ensligt RFSU: s undersökningar och artikel Sverigebarometer 2011 där subventionen av p-piller är gratis fram till 19 respektive 20 år.  

Att graden av subvention skiljer kraftigt mellan landstingen är orimligt då vården ska vara jämlik över hela landet. Nu pågår en nationell översyn och diskussion om att hitta gemensamma regler över hela landet.

Frågan om subventionerade preventivmedel är inte ny i landstinget. Synsättet och grundinställningen till subvention av p-piller har funnits länge och bottnar i en tro om att antalet tonårsaborter är låga i länet och att landstinget förespråkar kondom som ett bättre alternativ för p-piller. Resurserna har istället lagts på information om sexualundervisning i skolan och utdelning av kondom. Insatser som inte skulle uteslutas med en subvention av p-piller utan vara ett komplement.

Trots att Västerbotten har enligt statistiken färre antal aborter i jämförelse med andra län så visar rapporter sammanställt av SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) att det finns samband mellan subvention av p-piller och lägre antal tonårsaborter.

Moderaterna i Västerbottens läns landsting betvivlar inte användandet av kondom eller effekten av sexualundervisning i skolan men menar att det ena inte får utesluta det andra. Både kvinnor och män har ett gemensamt ansvar att skydda sig mot oönskad graviditet, abort och könssjukdom.  På det viset skyddar individen sig från både ofrivilliga aborter samt könssjukdomar.

Åldersgruppen 20 – 24 år gör enligt statistiken flest aborter och utifrån detta anser Moderaterna i Västerbotten att även Västerbottens läns landsting bör subventionera P-piller för unga vuxna.

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Liv Granbom (M)
Vice gruppledare

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Barnmorska

    Heja Västerbotten för att ni satsat på sexualundervisning. Ni har lågt antal aborter och även lågt antal könssjukdonar relativt sett!
    Jag föreslår att ni fortsätter på er linje ( och INTE subventionerar p-piller)
    I stället borde tjejkondom eller killkondom vara första alternativet. Ofarligt, enkelt och skyddar dubbelt.
    Alla borde också få lära sig den mycket effektiva metoden Naturlig Familjeplanering. Alla mottagningar ska kunna erbjuda utprovning av både cervixpessar och slidpessar. Alla barnmorskor bör kunna sätta in kopparspiral, inklusive de kortare kopparspiralerna, även på dem som aldrig varit gravida. Bra för hälsa, bra för miljön, men så är det inte idag.

    Sambandet mellan subventionering /aborter är inte helt tydligt. Tvärtom visar studier att hälften kan inte använda p-piller korrekt, samt att hormoner ökar risken för att smittas av könssjukdomar. Att utkissade hormoner inte kan renas och hormonstörande ämnen förstör fruktsamheten hos både fiskar, grodor och män är väl känt.

    Västerbotten, fortsätt vara en förebild för övriga landet, men öka möjligheten att få hjälp och saklig information om hormonfria p-metoder!!!

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Barnmorska (2013-02-10 19:06)
    Hej ”barnmorska”

    Självfallet är det inte en lätt fråga som är väldigt komplex. Jag anser att det ena faktiskt inte utesluter det andra.

    Hänvisar till den SBU-rapport som visar att det finns ett samband sen behöver det inte vara lätt att mäta eller se samband för det.

  3. Barnmorska

    Om du läser den rapporten själv, så är det inte alls speciellt tydligt samband. Det är tvärtom välkänt att det inte finns nåt tydligt samband alls. Det kan man även se i Norge och Danmark. Alltså inget samband.
    I stället är det så att det finns en stark vilja hos de gynekologer som driver denna fråga att öka hormon/p-pilleranvändningen, trots de stora bristerna med denna metod. Kopplingen mellan dessa gynekologer och läkemedelsindustrin är stark.
    UNGKAB 09 studien visar att 60% av de deltagande ungdomarna som blev ofrivillgt gravida hade använd p-piller. Jag har hört muntliga uppgifter från Karolinska om att av riktigt unga p-piller användare så blir 17 av 100 gravida. Det är usla siffror. Bland äldre är det mellan 5-12 av hundra som blir gravida på ett år trots p-pilleranvändning. Hormonspiral är betydligt mer effektivt…

    Miljöaspekten bryr du dig uppenbarligen inte alls om, men den är väsentlig för framtida fruktsamhet bland annat.

    Och nej, det är INTE en komplex fråga att se till att alla som besöker en preventivmedelsmottagning ska få hjälp även med hormonfria metoder.
    Jag hoppas du tar tag i den biten och kräver det som politiker. Enligt Socialstyrelsen ska alla få saklig information om alla metoder.Det är verksamhetscheferna som har ett juridiskt ansvar att se till att alla preventivmedelsrådgivare har aktuell kompetens, även om de moderna, säkra hormonfria p-metoderna.
    Så sker varken i Västerbotten eller övriga Sverige idag.
    Att ungdomar kräver subventionerade p-piller beror förmodligen mest på att ingen har berättat för dem om alla andra alternativ som finns.

  4. Nicklas Sandström

    Svar till Barnmorska (2013-02-12 11:41)
    Hej!

    Ber om ursäkt för sent svar.

    Det underlag från SBU som jag hänvisar till är ett samband mellan p-piller subvention och lägre antal aborter. Med det vill jag inte säga att det som framhålls i UNGKAB 09 studien är felaktigt.

    Vill inte på något sätt förringa det arbete som sker av barnmorskor utan det ett väldigt viktigt arbete att visa på för- och nackdelar med olika metoder.

    Självfallet är miljöaspekten viktig i det samlade bedömningen.

    Det är helt klart att om alla ungdomar kände till alla alternativ bättre så hade debatten och antalet aborter och STD-fall varit lägre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.