Hopp med Hopp-projektet

Hjärtsvikt och Palliativa Programmet, Hopp, startade på Skellefteå lasarett år 2010 i syfte att hitta nya arbetsmetoder som förbättrar vården för de mest sjuka äldre. Detta som en del i Sveriges kommuner och landsting, SKL, prioriteringsområde ”Bättre liv för sjuka äldre”. Nu har de första resultaten kommit och det visar att de patienter som deltagit i projektet har fått högre livskvalitet, bättre hälsa och funktion och färre symtom. Dessutom har de behövt betydligt mindre sjukhusvård än tidigare. Uppskattningsvis handlar det om ungefär 200 sparade vårddygn fördelat på hela patientgruppen. Räknat i sparade resurser för sjukvården handlar det om runt 1,5-2 miljoner.

 

Som multisjuk äldre är det lätt hamna i kläm då vården ofta är inställd på en sak i taget visar projektet. Hopp visar att sjukvården måste bli bättre på att se individen och helheten i alla sjukdomar. Projektet kommer nu att fortsätta för att analysera vilka mekanismer som ligger bakom förbättringarna.  Frågeställningar som ställs av en av forskningsledarna Kurt Boman är om det är det personlig uppmärksamhet, justering och kontroll av medicinering, kontinuitet, trygghet, tillgänglighet eller något annat som ligger bakom.

 

Jag tycker detta är av många projekt och bevis som visar att det finns mycket kvar för att göra sjukvården bättre och mer kostnadseffektiv.

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Per holmberg

    Och nu är det bestämt att HOPP projektet ska läggas ner om 3 veckor…..Man sparar pengar och ger patienterna trygghet i hemmet…..och avslutar…..

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej Per! Det lät väldigt märkligt. De goda resultaten borde väl implementeras i verksamheten?

      • Anna Forssell

        Beslutet är; HOPP i ”modifierad form” utan några mer resurser inom AHS. Detta betyder att mycket av HOPP-konceptet inte ges förutsättningar att fortsätta vilket gör att resultaten blir svårare att nå. Två verksamheter ska nu bli en. Färre patienter än idag får möjlighet att få vård inom AHS, dvs även patienter med cancer då denna grupp med multisjukdom ska ges större utrymme inom AHS. . Vi har dock inte gett upp hoppet! Våra forskningsresultat talar sitt tydliga språk. Bättre och billigare! Sunt förnuft säger att man hellre borde gynna en sådan modell än att hindra den. Kan hända att andra landsting blir först att implementera HOPP modellen fullt ut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.