Studiebesök på Stockholms läns landsting

I torsdags gjorde jag ett studiebesök i den politiska ledningen för Moderaterna på Stockholms läns landsting. Skillnaderna är förvisso stora i omsättning och förutsättningar men skillnaderna är många gånger slående. Rent ekonomiskt har Västerbottens läns landsting (VLL) en budgetomslutning på 6,2 miljarder mot Stockholms läns landsting (SLL) på 45 bara för hälso- och sjukvård. I de siffrorna är inte kollektivtrafiken inräknad som motsvarar 15 miljarder.
 
Trots att de båda landstingen skiljer sig så mycket rent ekonomiskt är utmaningarna i ekonomin desamma. Intäkterna överstiger inte de kostnadsökningar som årligen sker. Något som leder till att man ständigt måste jobba med förbättringar och effektiviseringar.
 
Den största skillnaden är utgångspunkten i vårdarbetet som SLL har. De tar en betydligt tydligare utgångspunkt från den enskilde patienten. Med det vårdval som finns i SLL gör att valfriheten för den enskilde patienten att välja vart de vill ha vård är betydligt större och inom fler områden. Det blir en tydlig skillnad mot hur vi valt det i Västerbotten med ett begränsat vårdval inom några få områden. Västerbottens patienter måste erbjudas en större valfrihet än vad som finns i dag.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. S.Lenn Pettersson

    Att Västerbotten ligger dåligt till och svälter primärvården är känt. Det talas en hel del inom väggarna, men mindre utåt allmänheten.Hur är det på andra håll?

    Hur har frågan om vårdval lösts i de olika landstingen ? Tydligen smalt i Västerbotten – brett i Stockholm. Finns någon sammanställning över hur de olika landstingens vårdval ser ut?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.