Pressmeddelande: NUS behöver ett beroendecentrum

Pressmeddelande: NUS behöver ett beroendecentrum

Nicklas Sandström (M), oppositionslandstingsråd i Västerbottens läns landsting vill att ta tillvara på all kompetens som finns i landstinget för att skapa en plats på Norrlandsuniversitetssjukhus som ska inrikta sig på specialiserad beroendevård.

Alkohol och drogmissbruket ökar i länet och bara ett fåtal personer lyckas få den hjälp dem behöver för att bli kvitt sitt beroende. Ett beroendecentrum med nära samarbete med primärvården, allmänpsykiatrin, försäkringskassan, kriminalvården, socialtjänsten och som endast koncentrerar sig på att hjälpa människor som lever med destruktiva beteenden skulle minska antalet missbrukare avsevärt och hjälpa många tillbaka.

– Norrlandsuniversitetssjukhus lämpar sig väl för en sådan verksamhet och bör därigenom etablera ett beroendecentrum för att hjälpa människor som behöver stöd, menar Nicklas Sandström (m) i en kommentar. Liknande upplägg finns vid andra universitetssjukhus och Örebros lyfts fram som de som kommit längst.

För mer information:
Nicklas Sandström, (M)
Oppositionslandstingsråd
0702544515

Motionen i sin helhet:

NUS behöver ett Beroendecentrum
Konsumtionen av narkotika och alkohol är betydande. Internethandeln med doger ökar lavinartat och det blir allt lättare att få tag på beroendeframkallande preparat av olika slag. Bara ett fåtal personer söker och lyckas erhålla hjälp för sitt destruktiva beteende. Mörkertalet är sannolikt stort när det gäller att bestämma antalet personer som är i behov av hjälp för att komma bort från sitt beroende. Ett beroendecentrum med nära samarbete med primärvården, allmänpsykiatrin, försäkringskassan, kriminalvården, socialtjänsten och som endast koncentrerar sig på att hjälpa människor som lever med destruktiva beteenden skulle minska antalet missbrukare avsevärt och hjälpa många tillbaka.

Örebros läns landsting har utifrån ett politiskt beslut sedan 1999 inrättat ett Beroendecentrum, som syftar till att erbjuda hjälp till länets invånare som är beroende av och missbrukar droger och alkohol, som lätt leder till psykisk ohälsa.
Detta Beroendecentrum bedriver akutverksamhet med läkarkompetens under kontorstid, under övrig tid finns det tillgång till sjuksköterskekompetens.

Även i vårt län ökar missbruket, därför vore det värdefullt att ta efter det goda exemplet i Örebro län och öppna ett Beroendecentrum vid Norrlands universitetssjukhus (NUS).

Genom att tidigt identifiera och ingripa mot beroende och missbruk, kan man förhindra en oroande utveckling.  

Utifrån ovanstående yrkar jag:
Att Västerbottens läns landsting etablerar ett Beroendecentrum vid Norrlands universitetssjukhus

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.