Kommer Åsele få tillbaka sin ambulans?

 

 
Reaktionerna efter gårdagens Uppdrag granskning var många, inte minst på chatten efter programmet. Många kunde helt enkelt inte förstå varför. Inte minst då besparingen är så marginell.
 
Blir en aning komiskt att den nyinköpta golfen snabbt skulle ersättas av en golf kombi men strax efter det ska den nya bilen ersättas av en ännu större bil. Frågan som många med mig ställer sig varför då inte behållit ambulansen? Det är ju trots allt inte kostnaden i fordonen som är besparingen som Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill göra. Då hade akutbilen varit en ambulans med ambulanspersonal i. Sen som jag fått det presenterat handlar besparingen i hur personalen ska nyttjas på de tillfällena då de inte är på utryckning. Det hade gått att lösa med ett nytt avtal eller ny modell där ambulansen funnits kvar. Tråkigt att det ligger så mycket prestige i frågan så att inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan backa.

 

Etiketter: , ,

9 kommentarer

  1. Dorotea

    Är det inte dina partivänner i Regeringen som tagit beslut om att minska anslagen till Landstingen och därigenom startat hela processen? Varför ska Landstingen i Västerbottens län spara 150 milj kr? Vart har de pengarna tagit vägen? Till billigare restaurangbeslök för storstadens medelklassmän eller????? Sen går det bra att klaga på Landstingspolitikerna som har en annan partibeteckning, det är ju faktiskt Moderaterna som bär skulden för uppkommen situation!

  2. Dorotea

    Varför inte förlägga nästa konferans till Borgafjäll, där du och dina coola moderatpolare kan testa backarna och gärna åka offpist, aj då, där föll du illa och slog i huvet och bröt benet. Det snöar så helikoptern kan inte komma, ambulansen är på uppdrag i Åsele….

  3. Nicklas Sandström

    Svar till Dorotea (2012-03-01 09:22)
    Hej!

    Nu har du fått allt fel. Det stämmer inte alls. Ingen annan regering har höjt statsbidragen så mycket som Alliansregeringen. Det är 20 år med underskott och S-styre som lett fram till att nu landstinget i panik måste spara pengar.

    Det är även lögn från S då de säger att de vill höja statsbidragen, inget sånt förslag finns med i deras förslag till budget. Även då man räknar på deras budget så finns det totalt sett mindre pengar för kommuner och landsting. Det är såväl fegt som felaktigt att skylla på andra då man själv bär ansvaret hos (S)

  4. Daniel

    Ett sånt avtal där personalen nyttjas på vårdcentralerna när de inte är på larm används redan på vissa av inlandets stationer men i och med den nya upphandlingen som Landstinget gjort (som Falck vann) så försvinner dessa tjänster från vårdcentralerna eftersom alternativet ”halv-entrepenad” inte fanns med och inte heller verkar ha varit intressant från Landstingets sida att förhandla om i efterhand heller…
    För att kunna kompensera för den personalbristen och kunna göra de sysslor som ambulanssköterskorna tidigare gjort så måste alltså vårdcentralerna anställa mer personal. Skillnad? Jo nu belastas inte akutmedicins konto och det ser bra ut för deras del medan vårdcentralernas verksamhet belastas med större utgifter som de senare måste försvara då även de har stora sparkrav på sig.

  5. Mahmoud

    Men Nicklas du glömde väll inte att ert jobbaskatte avdrag på ca 100 miljarder kunde nytjas bättre, och vad har det resulterat att Sverige har den största arbetslösheten bland ungdomar i hela europa? Jag försvara inte våra beslut om ambulansen i inlandet, där kunnde vi hitta andra sätt, men kom inte och säg att ni i regerings makt inte kan göra nått ått det, men det blir väll kanske först 2014 för då vill ni så klart skaffa fram röster och jag får gratulerar er för ni har lyckats, tyvärr.

  6. Nicklas Sandström

    Svar till Mahmoud (2012-03-01 11:08)
    Hej Mahmoud!

    Jobbskatteavdraget är en av de viktigaste pusselbitarna i att 200 000 svenskar har fått ett jobb under alliansregeringen. Det finns fortfarande mycket kvar för att minska arbetslösheten bland ungdomar. Dels en förändrad skola men även göra det enklare och billigare att anställa. Vad är Socialdemokratins lösningar mer än att göra det dubbelt så dyrt att anställa unga?

    Hedrande att du inte ställer dig bakom ert beslut, hade varit kul om du var mer öppen med det även i landstingsstyrelsen.

  7. Nicklas Sandström

    Svar till Daniel (2012-03-01 10:38)
    Hej Daniel!

    Jag ska faktiskt erkänna att jag inte riktigt full ut förstod den problematiken då upphandlingsunderlaget utformades. Jag är självklart beredd att hitta bra lösningar på det, för det krävs många gånger pragmatiska lösningar som passar för inlandssjukvården. Samtidigt är det rimligt att kostnaden belastar den enhet som nyttjar resursen. Först då blir det ju lättare att helt få en helhetsbild och kunna fatta kloka och bra beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.