Replik i dagens VF: Hela länet förtjänar fortsatt god vård nu och även i framtiden

I dagens Västerbottens Folkblad har jag inne ett debattsvar på Socialdemokraterna Peter Olofsson och Karin Lundström debattinlägg den 23/3. Till min replik finns även ett svar på några rader från de två. Efter ha läst deras svar så kan jag bara konstatera att svaret skrevs före de sätt mitt debattinlägg. För det bemöter inget av det jag hade skrivit.

 

Hela länet förtjänar fortsatt god vård nu och även i framtiden

De Socialdemokratiska landstingsråden Peter Olofsson och Karin Lundström försöker att motivera och förklara deras beslut till de stora besparningarna inom vården i ett debattinlägg (23/3). Behovet av att se över kostnaderna och ständigt jobba för en effektivare och kostnadseffektivare organisation har funnits länge.

Sett tillbaka på de senaste 20 åren har landstinget haft stora problem med sin ekonomi. Tyvärr sker uppvaknande allt för abrupt och därmed blir många av förslagen kortsiktiga och ska genomföras utan analys och konsekvensbeskrivningar. Ambulanser som utgör trygghet för så många ska bort tillsammans med grundläggande vård i inlandet. Vårdplatser för de mest sjuka äldre ska kraftigt minskas och primärvården ges nya stora åtaganden utan att några nya resurser tillförs.

Mest problematiskt i Olofsson och Lundströms inlägg är den bristande insikt de har sin egen förda politik och avsaknad av kunskap om Alliansens satsningar. Under åren 2006 till 2010 tillfördes kommun- och landstingen 38 miljarder i nivåhöjning av statsbidragen. Under 2011 tillfördes ytterligare 5 miljarder. Ingen regering har sedan början av 90-talet generellt räknat upp statsbidragen med pris- och löneutveckling något som skribenterna efterlyser. I deras nationella motförslag, som innehåller en frysning av statsbidragen, finns därtill totalt sett mindre pengar till sjukvården. Detta i och med att förslaget om att införa dubbla arbetsavgifter för unga något som en stor arbetsgivare landstinget i Västerbotten är skulle förlora 30 miljoner kronor.

För Moderaterna har behovet av en ny kursriktning varit tydlig det senaste årtiondet. Det tydligaste är och kommer fortsättningsvis att vara att ta ansvar för ekonomin och prioritera sjukvård framför annat. Det är den enskilt viktigaste för att kunna fortsätta erbjuda god vård med hög kvalité och god tillgänglighet. Med en långsiktighet i ekonomiskt ansvarstagande undviks tvära kast och panikåtgärder.

Landstinget behöver ett nytt ledarskap som kan möta framtidens utmaningar. I det mycket besvärliga ekonomiska läget som sjukvården står inför krävs en trygg och skattefinansierad vård som tar sin utgångspunkt i en ansvarsfull politik som är långsiktig och prioriterar sjukvård framför annan verksamhet. Kortsiktighet och åtgärder i panik skapar inte trygghet och framtidstro.

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Ola Wikström

  Hej Nicklas Sandström
  sänder dig en liknande kommentar som jag skrev till H.Lindal C.

  Ola Wikström säger:
  Du och ditt parti har ju själva medverkat till att skapa Region Västerbotten med ca 160 utsedda politiker inkl ers. varav ca 60 också har uppdrag i Landstinget. Den politiska organisationen i Region Västerbotten kostade 2011 ca 3.700.000.- SEK Inklusive anställning av ett Regionråd. Landstingspolitikers beslut att överföra 144.500.000.-SEK för 2012 har kraftigt åderlåtit sjukvården och begränsat sjukvårdens möjligheter att utvecklas.
  Det från Landstinget överförda belopp motsvarar i stort sett hela sparpaketet på sjukvården i AC län.
  Om Region Västerbotten avvecklas och pengarna stannar i Landstinget kan det konkret innebära att den aviserade kommande årliga besparingen om ca 80.000.000.-SEK kan dras tillbaka. Denna åtgärd skulle innebära att sjukvården i Västerbotten kan utvecklas och inte avvecklas.
  Att satsa 10.000.000.-SEK på Umeå flygplats som är en statlig angelägenhet och det senaste beslutet att skicka bloggare till Almedals veckan och samtidigt dra in ambulans vars besparing är försumbar 0,88 milj. Samt lägga ner akutplatser i Dorotea utan att Ni i Region Västerbotten reagerar, gör att era utspel i Landstinget endast kan betraktas som ett spel för gallerian. Frågan är, har vi råd med alla politiker och deras idéer med tanke på att Region Västerbotten är en verksamhet som inte tillhör de uppdrag som Landstinget är skyldiga att tillhandahålla för sina medborgare.
  MVH / för närvarande opolitiske ola

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Ola Wikström (2012-03-31 20:15)
  Hej Ola!

  Riktigt så lätt är det inte. Från Alliansen har vi föreslagit stora besparingar på Region Västerbotten för att kunna finansiera vård istället. Däremot så går det inte att säga att hela beloppet som har ”överlåtits” till Region AC är sådant som istället hade gått att använda till sjukvård. En del av de pengar som regionförbundet hanterar är statliga pengar för regional utveckling som annars hade försvunnit. Så är det till exempel med delfinansieringen av flygplatsen i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.