Sjuksköterskeuppropet

 
I lördags var jag och lyssnade på termin 6 sjuksköterskor med sympatisörer som arrangerat sjuksköterskeuppropet i Västerbotten. De snart nyexaminerade sjuksköterskorna vill ha upp ingångslönen som Västerbottens läns landsting erbjuder på 21 500 till 24 000 kr. Liknande upprop finns runt om i de andra landstingen. Då det inte finns någon möjlighet att erbjuda endast nya sjuksköterskor en ingångslön på 24 000 kronor utan då måste hela lönestrukturen justeras vilket då motsvarar en kostnad för landstinget på 50 miljoner kronor. Då är det bara för sjuksköterskor. Till det finns det då stora yrkesgrupper som biomedicinska analytiker med fler som snabbt kommer att ställa samma krav.
 
Jag kan verkligen förstå de nyexaminerade sjuksköterskorna att lön inte står i proportion till ansvar och arbetssituation. Jag har själv gått med ett flera sjuksköterskor på ett flertal olika arbetsplatser inom landstinget och sett och fått insikt i arbetstempo och ansvar som finns men även den stora känslan av att inte räcka till i sitt arbete. Framför allt handlar det om känslan av att inte kunna erbjuda den vård och omsorg till patienterna som man skulle vilja.
 
I den rådande ekonomiska situationen med de allt tuffare prioriteringarna som måste ske finns det inte möjlighet att höja alla löner till 24 000 kronor. Hur gärna jag skulle vilja det så finns inte de pengarna.

Etiketter: ,

34 kommentarer

  1. Nisse

    Skattepengarna kan aldrig räcka till allt medborgarna önskar sig! Varför inte delegera sjuksköterskeuppgifter till uskor eller läkarstudenter, som medicindelning, droppsättning etc? Det skulle berika dessa grupper i sitt arbete.

  2. Joel

    Hej
    Intressant att du faktiskt säger att lönen för sjuksystrarna inte står i proportion till ansvar och arbetssituation och sedan i nästa mening säger att det inte går p g a prioriteringar.
    Frågan är om ni inte tar på ett för stort ansvar och befogenhet genom att bara konstatera att det inte går. Vad jag läst är det de slitna uttrycker ”tillgång och efterfrågan” som styr lönen och prioriteringarna.
    Vad som är frågan i denna är hur länge dom står på sig och när ni kommer att behöva prioritera annorlunda?!

  3. Nicklas Sandström

    Svar till Nisse (2012-04-02 13:31)
    Hej Nisse!

    Ligger mycket i det och det har så även gjorts under lång tid. Finns fortfarande många områden kvar som man kan se över ansvarsfördelningen. Inte minst mellan ssk och läkare. Finns så enormt mycket kompetens hos ssk som inte kommer till användning. Däremot så är det ju även rimligt att med ökat ansvar följer högre lön.

  4. Nicklas Sandström

    Svar till Joel (2012-04-02 13:39)
    Hej Joel!

    Det är ingen lätt fråga då det finns begränsat med resurser. ”Dom” i det här fallet är ju faktiskt ”vi” politiker som är valda av folket att förvalta våra gemensamma skattemedel på bästa möjliga sätt och göra de prioriteringar som behövs. Är utifrån det perspektivet jag skriver min blogg.

  5. Joel

    Hej igen
    Jo, du har rätt att politikernas uppgift är att förvalta skattemedel och göra de prioriteringar som behövs.
    Vad jag menar är att du är lite snabb att avfärda ”upproret”, frågan är när/om ni måste gå dom till mötes?
    För som jag skrev tidigare så är det tillgång och efterfrågan som sätter lönerna, inte ni politiker. Ni kan sätta upp ramar för landstingets lönekostnad, inte lönenivån för det avgörs på arbetsmarknaden.

    //joel

  6. Nicklas Sandström

    Svar till Joel (2012-04-02 14:07)
    Hej igen!

    Nä, vi sätter inte lönenivån men jag har svårt att tro att varje enskild verksamhet kan fixa fram de pengar som behövs för att klara av att ge den önskade lönen. Politiken styr trots allt utbudet av vård utifrån HSL.

    /Nicklas

  7. Joel

    Okej, vi fortsätter.
    Tycker du har fel när du säger att politikerna styr utbudet av vård utifrån HSL.
    Ni verkställer de krav på utbud av vård som ställs i HSL. Men det är inte det saken handlar om.

    Landstinget står däremot för en efterfrågan av arbetskraft (som baseras på de krav av vård som ställs via HSL).
    Sjuksystrarna står för utbudet av arbetskraft (som baseras på de lönekrav de har).
    Vad jag säger är att om sjuksköterskestudenterna står på sig nog så kommer de enligt nationalekonomisk teori att få igenom sina krav på ingångslön. Uppgifterna för er politiker blir då att prioritera annorlunda och omdisponera resurserna.

    Vad jag vill säga är att det är inte ni politiker som avgör lönenivåerna och borde därför inte gå ut och säga att det inte finns möjlighet för detta.

    //Joel

  8. Fredrik

    Hej

    Är det inte konstigt att det inte finns pengar till sköterskorna när man budgeterar att betala en månadslön till hyrläkarna som kostar lika mycket som en avdelning med sköterskor.

    Inte för att de inte är värda pengarna men när det gäller den proffesionen så finns det alltid pengar, eller hur? Där har läkarnas fackförbund lyckats med att lura politiker sedan 80 talet med att det inte finns behov att utbilda mer läkare och på så vis lyckats skapa ett behov.

  9. Nicklas Sandström

    Svar till Joel (2012-04-02 15:03)
    Håller inte med kring alla dina resonemang. Nu blev det ett allt för teoretisk diskussion att föra i kommentatorform på en blogg. Finns ju alternativet att stänga ner fler vårdavdelningar under sommaren och inte bevilja semester för den personal som redan idag är anställd.

    Politiken och ytterst den styrande majoriteten har alltid det yttersta ansvaret att tillgodose en god vård för länsborna. Sen får tjänstemän ordna det utefter de förutsättningar som givits.

  10. Nicklas Sandström

    Svar till Fredrik (2012-04-02 15:07)
    Hej Fredrik!

    Det är ett jättestort problem med kostnaderna för hyrläkare. Å där är ett grundproblem att det finns för få läkare. Även om det känns motsägelsefullt har vi ändå en av västvärldens högsta läkartäthet per capita. Trots det behövs det framför allt utbildas fler läkare och tillskapas fler AT och ST-platser. Vilket är något som Alliansen har gjort med att ordna fler utbildningsplatser för läkare. Men det kommer ta tid innan en färdig läkare är färdigutbildad specialist.

  11. Joel

    Visst, det är teori men det är också är den viktigaste av utgångspunkter för den marknadsekonomi som vi alla (nåja, de flesta iaf) vill ska råda.
    Men jag tycker det låter bra att du äntligen gjorde vad jag var ute efter, nämligen fundera ut strategier hur man löser problemen som uppkommer när sjuksköterskorna får igenom sina krav.

    Sen är jag nyfiken på en sak till som du nämner i svaret till Fredrik, vad är det alliansen har gjort gällande läkarutbildningarna?
    Jo, man har utökat antalet utbildningsplatser vid läkarprogrammet men inte satt press på landstingen, alltså ytterst du Nicklas, att utvidga antalet AT- och ST-tjänster som är nödvändiga för att vi faktiskt ska få fler läkare.

    Joel

  12. Nicklas Sandström

    Svar till Joel (2012-04-02 17:11)
    absolut som ledamot av arbetsutskottet som tillika är personalutskott så har vi det ansvaret. Däremot är det våra tjänstemän som tar fram alternativa förslag till lösningar.

    Alliansregeringen har utökat antalet plats på läkarutbildningen. Det är en nationell satsning. Däremot är AT- och ST-platser en länsfråga. I Västerbotten är det som du känner till är det Socialdemokraterna som styr och de har inte utökat platserna sedan mitten av 90-talet. Från Moderaterna och Alliansen har vi haft med mer pengar till fler AT/ST-platser i våra senaste budgetar men de har blivit nedröstade.

  13. Mattias

    Hej,
    Spännande debatt på ditt forum, har egentligen bara en fråga från tidigare kommentarer. Anledningen till att det finns hyrläkare med groteska löner motiveras med att det inte finns tillräckligt med läkare.

    Står ni inte inför samma situation just nu inför sommaren fast för sjkusköterskor. Ni har för få. Arbetsgivaren står då inför valet att som du skriver…dra in semester för befintlig personal.. vilket sannolikt inte är någon hälsosam åtgärd för den kategorin och ingen vinnande personalpolitik i längden, samt skjuta på problemet några månader, eller anställa sjuksköterskor till den lön som du själv tycker är rimligt.

    Följer utvecklingen med spänning.

  14. Nicklas Sandström

    Svar till Mattias (2012-04-02 19:08)
    Hej Mattias!

    Landstinget har i jämförelse med andra landsting inte lika stora problem, men ändock ett problem, med kostnader för hyrläkare. I Norrbotten är kostnaderna exempelvis tre gånger så hög. Grundproblemet är fortfarande att resurserna som går till vården måste nyttjas på bästa möjliga sätt. Däremot att på ett år höja upp lönerna för en hel yrkesgrupp så pass mycket är svårt att klara av den ekvationen. Det finns helt enkelt inte 50 miljoner över då prognosen för i år är ett underskott på 72 miljoner. (forts 1/2)

  15. Nicklas Sandström

    Svar till Mattias (2012-04-02 19:08)
    (2/2) Från Alliansen har vi förvisso lagt andra budgetförslag och prioriterat annorlunda med befintliga resurser men jag vill betona att jag ser problemet att få resurserna att räcka till.

    Självklart måste landstinget ha en vinnande personalpolitik och där är lön en viktig del i det. Vore riktigt hemskt om personal inte fick ta ut semester eller att vårdavdelningar måste stänga på grund av personalbrist.

  16. Sofia

    Hej! Vi sågs på cancercentrum för några veckor sedan! Himla bra att du är ute och ser verkligheten tycker jag, men det är blogginlägget var inte riktigt lika bra…

    Nog är det väl konstigt att det finns pengar till snuskigt höga löner till politiker, landstingsdirektörer m.fl. men när det kommer till oss sjuksköterskor så finns det inte ett öre. Nånstans i den uppenbarligen komplicerade kedjan måste ju ni politiker omprioritera och ge oss vad vi är värda. Att det ska vara så stora skillnader i löner tycker jag visar på vad vi värdesätter i det här samhället. Eller hur?

    Sorgligt tycker jag.

  17. Nicklas Sandström

    Svar till Sofia (2012-04-02 19:53)
    Hej Sofia!

    Vad kul att du minns att jag var och besökte er, det var ett väldigt givande och bra besök!

    Jag ville med mitt inlägg problematisera kring frågan. Jag har verkligen full förståelse för att ingångslönerna och lönenivån måste upp. Det har jag om inte annat erfarit vid de praobesök jag gjort. Men jag tycker inte det blir trovärdigt att som politiker säga att det finns pengar över till att höja ingångslönerna för ssk till 24’. Det finns väldigt mycket som du beskriver som vi kan göra bättre i vården med tex patientflöden. Men innan den tiden och de resurserna är frigjorda så (1/2)

  18. Sofia

    Det är klart att det är mycket pengar som krävs, det förstår jag. Men samtidigt känner jag att det kan ju inte kommit som en chock att sjuksköterskor är underbetalda. Det här borde ju ha tagit itu med för länge sedan. Men det får väl kanske sjuksköterskorna också ta visst ansvar för, högre krav borde ha ställts tidigare.
    Som det fungerar i landstinget idag (vad jag har förståt det) är det extremt svårt att avancera lönemässigt som sjuksköterska, och det här uppropet är ju kanske delvis ett resultat av just det. Vi vet att det kommer att vara svårt att få någon betydande löneförhöjning trots många år inom yrket och mycket erfarenhet, och ser därför att det här är vår chans till en rimlig lön.

  19. Nilsson

    Jag tror nog att du har mer 21500 som sjukköterskan får som nyanställd jag undrar politik är det inte ett kall
    vill förbättra världen folk ska få det bättre åtminstonde
    i fantasin för moderater.
    Så hur är det för politik var ett kall en gång i tiden
    jag tycker vi ska gå tillbaka dit.

  20. Nicklas Sandström

    Svar till Sofia (2012-04-02 22:21)
    Nä, du har alldeles rätt i det. Det här har varit känt under väldigt lång tid. Vi får dock komma ihåg att det är SKL och Vårdförbundet som förhandlar lönerna och löneutveckling även om landstingen kan välja att hitta egna lösningar. Just lönetrappan som du även lyfter fram är också ett stort problem då den utvecklingen nästintill är obefintlig. Duktiga medarbetare måste kunna primeras i högre utsträckning.

    Som jag ser det måste en större del av de effektiviseringar som sker inom vården i högre grad gå tillbaka till personalen och inte endast till nya mediciner och behandlingsformer.

  21. Nicklas Sandström

    Svar till Nilsson (2012-04-02 23:49)
    Hej ”Nilsson”!

    Jo, som politiker i den rollen jag har med några få andra så utgår ett arvode som är högre än 21500. Det ska spegla det ansvar som finns för landstingets 10 000 anställda,en budgetomslutning på 8,5 miljarder medborgarnas förväntningar. Kan lova dig att jag gör betydligt fler arbetstimmar en en vanlig arbetsvecka med högt ställda ambitioner att utveckla vården och ”förbättra världen”.

  22. Joel

    Hej igen,
    hade inte tänkt kommentera detta vidare,men jag kan inte låta bli. Du skriver att det inte skulle vara trovärdigt av dig att skriva att det finns pengar till löneökningar och där håller jag med dig.
    Men det är inte heller trovärdigt att säga att det inte finns möjlighet att höja lönerna heller. Det är som jag har skrivit tidigare och som Mattias är inne på en fråga om ”tillgång och efterfrågan” på sjuksköterskor som avgör inte du eller alliansen eller socialdemokraterna. Finns inga sjuksköterskor att anställa billigare än 24 000 vad gör ni då?
    Nä, stå på er i diskussionen men börjar förbereda er på vad som ska göras när ni får börja höja lönerna.

    Ska säga att jag har inget egetintresse i frågan är bara politik- och samhällsintresserad.

    //Joel

  23. Bergis

    Eftersom Umeå kommun tycks ha hur mycket skattepengar som helst över till kultur kan man väl sänka kommunskatten och höja landstingsskatten istället. Något måste ni göra. Ni står ju utan sjuksköterskor i sommar hur man än vrider och vänder på det.

  24. ssk-student

    Svar på: Jo, som politiker i den rollen jag har med några få andra så utgår ett arvode som är högre än 21500. Det ska spegla det ansvar som finns för landstingets 10 000 anställda,en budgetomslutning på 8,5 miljarder medborgarnas förväntningar. Kan lova dig att jag gör betydligt fler arbetstimmar en en vanlig arbetsvecka med högt ställda ambitioner att utveckla vården och ”förbättra världen”.

    Så du tycker alltså att du med ditt ansvar för 10 000 anställa och ett budgetomslutning på 8,5 MILJARDER kr inte kan prioritera pengarna på ett bättre sätt. Pengarna finns, det är bara ni politiker som bör placera dem på rätt ställe!
    Jag kan lova dig att en sjuksköterska har LEGITIMERAT ansvar (kan ställas inför rätta om gjorda misstag)för hela västerbottens befolknings LIV vilket i bara Umeå är över 100.000 människor och förväntas i sitt arbete förbättra vården med nya färsk kunskap från högskoleutbildning som har en vetenskaplig förankring. Vi förväntas också göra förbättringsarbete ute på avdelningar (vem ansvar borde detta vara?!). Ingen går längre på landstinget tomma argument och skuldbeläggning! DAGS ATT BETALA!

  25. Sjuksköterskestudent

    ”Det finns inga pengar till att ge sjuksköterskor 24000 kr…” Buhu buhu. Största jäkla skitsnacket jag hört 🙂 Nästan skrattretande, Nicklas… Själv är jag ssk-student och jag kommer vägra jobba för Landstinget(liksom majoriteten av alla andra studenter). Så även fast du säger: ”Synd för er att det inte finns någon krona över till alla överarbetade och underbetalda sköterskor”… så är det fan NI (inte vi) som blir lidande i slutändan. Haha:) Och det är så jäkla roligt! Vi åker till Norge eller jobbar för andra arbetsgivare och går i slutändan vinnande ur. NI däremot kommer sitta i skiten. Kanske går det så långt att de enda människor som finns kvar för att göra jobben är människor med chefspositioner och överbetalda löner(männniskor som du)- eftersom vi andra har valt att inte ta någon mer skit. Kanske dags för dig att göra lite ”skitjobb”. Och DÅ SNACKAR VI ICKE PATIENTSÄKER VÅRD! Lycka till att bedriva en vård utan sjuksköterskor. TRO INTE ATT DU KAN LÖSA DET HÄR UPPRORET med dina små sorgliga kommentarer. VI TÄNKER FAN INTE JOBBA GRATIS, gör jobbet själv. Eftersom du tycker att vi inte ska klaga över våra villkor. Puss. Du har säkert ett gott hjärta egentligen. Jag beklagar.

    MVH, Nicolina.

  26. Jenny, Charlotta, Ulrika

    Kommentar ang. SKL och Vårdförbundet

    Angående det gällande löneavtalet som SKL och Vårdförbundet tillsammans har tecknat så ligger stort ansvar hos er som lokala politiker att följa vårt gemensamma avtal. Som exempel har Vårdförbundet ånyo blivit sent kallad till överläggning om lön för 2012 och den nya lönen skulle betalas ut i april. Det är tyvärr vanligt för Vårdförbundets medlemmar inom landstinget att den nya lönen inte betalas ut förrän i slutet av året. Tyvärr tycker vi att det dessutom finns en för stor okunskap om vårt löneavtal och löneprocessen hos er politiker. Detta är förvånansvärt eftersom att det är ni lokala politiker som ger uppdraget till SKL att teckna det centrala avtalet. Efter detta tecknas lokala avtal där ni som politiker måste ta ert ansvar. I kommande överläggning hoppas vi att ni visar att ni är beredda att göra det.

    Vårdförbundets medlemmar har under lång tid fått bära landstingets dåliga ekonomi. Det är dags att det blir ändring på det!

  27. Nicklas Sandström

    Svar till Jenny, Charlotta, Ulrika (2012-04-03 14:33)
    Hej Jenny, Charlotta och Ulrika!

    Håller med er om att det finns en stor okunskap om ert men även andra fackförbunds avtal. Tror det finns all anledning att se över hur den kunskapen kan bli bättre. Tycker att de redan etablerade kontaktvägar som vi har idag fungerar bra och inom dem så skulle det gå att utveckla även den dialogen.

    Ni kan alltid ringa om ni vill fortsätta dialogen.

    Mvh
    Nicklas

  28. Nicklas Sandström

    Svar till Sjuksköterskestudent (2012-04-03 12:53)
    Hej Nicolina!

    Jag har verkligen betonat att jag har full förståelse för lönekraven och sympatiserar med dem att den lönen som är idag inte representerar det ansvar som finns för ssk-gruppen. Den kunskapen har jag bland annat fått genom att varit ute på ett flertal olika vårdavdelningar, kliniker och vårdcentraler där jag jobbat med ssk. Vad lönen ska vara har jag aldrig sagt utan jag har problematiserat kring att det är svårt att ordna fram 50 miljoner i dagsläget då årsprognosen för året är -72.

  29. Nicklas Sandström

    Svar till ssk-student (2012-04-03 12:34)
    Hej Skk-student!

    Är inte lika övertygad som dig om att det ”finns pengar” åtminstone inte att på bara några månader ordna fram 50 miljoner då årsprognosen är -72. Från Alliansen har vi lagt alternativa förslag under många år och jag är övertygad om att det sett annorlunda ut nu om vi hade styrt. Men lönearbetet måste ske mer långsiktigt. Hade mer än gärna sett att lönenivåerna för ssk men även fler yrkesgrupper var högre.

  30. Nicklas Sandström

    Svar till Joel (2012-04-03 09:09)
    Hej Joel!

    Det är precis som du lyfter fram ingen lätt uppgift.

    Alltid kul att få respons på bloggar, så fortsätt gärna komma med kommentarer.

  31. Fredrik

    Problemet med ”Nisses”kommentar är just att ingen av dessa är behörig enligt lag att utföra dessa uppgifter. Inte ens läkarna kommer in i läkemedelsrummet. Lite svårt att delegera till dessa då… och vem skall delegera?

  32. Nicklas Sandström

    Svar till Fredrik (2012-04-03 16:08)
    Hej Fredrik!

    Nu vet jag inte om jag riktigt hänger med. Kan inte alla dessa frågor fullt ut men läkarna kan väl delegera i stort sett allt utom att fastställa dödsfall?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.