Ständigt nya framsteg inom sjukvården

Något som är kännetecknade för sjukvården är den snabba och ständiga utvecklingen av nya mediciner och behandlingsformer. En utveckling som gör att vi idag kan bota sådant som vi förr bara drömde om. I dag behöver vi inte till exempel stanna fler veckor på sjukhus för en förhållandevis enkel åkomma utan kan på bara någon dag få åka hem.
 
Ett av de områden där utvecklingen gått väldigt snabbt de senaste 20 åren är inom mediciner för reumatiker. De nya biologiska läkemedlen kan göra att sängliggande patienter kan återgå till sitt jobb och har ett fungerande liv. Nu senast kom en nyhet att patienter med ledsbesvärsjukdomen reumatoid artrit får hopp om ett nytt piller som gör att hälften av den testgrupp som prövat den nya medicinen fått lindrigare symptom och därmed ett bättre liv. För de cirka 60 000 medborgare i Sverige som har reumatoid artrit kan den här medicinen gör stor skillnad i vardagen.
 
Den enda baksidan med den fantastiska utvecklingen av nya mediciner och behandlingsmetoder är den kostnad som finns kopplat till den. För många av de nya läkemedlen som kommer är de tio gånger bättre men samtidigt tio gånger dyrare. De pengarna måste på något sätt komma fram, vilket i sig är en jätteutmaning med återkommande prioriteringar och behov av ständiga effektiviseringar och förbättringar.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Bergis

    Ja men nu har de ständiga effektiviseringarna du efterlyser gjort att var 5 narkossjuksköterska på NUS säger upp sig och att personalstyrkan på IVA halverats. Bra jobbat Nicklas?

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Bergis (2012-08-11 11:55)
    Du får komma ihåg att det är sossarna som styr. De är deras landstingsplan och personalpolitik som ger förutsättningarna för sjukvården i länet. Så hör av dig till Peter Olofsson (S) om du vill påverka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.