Tuff debatt kring landstingets delårsbokslutet

I går var det landstingsfullmäktige där den stora debatten kom att handla om delårsbokslutet som pekar på ett underskott för i år på 82 miljoner. Nu visar förvisso senaste prognosen med även augusti att prognosen nog hamnar på 95 miljoner. Tycker debatten blev tuff och bra och återspeglade tydligt att det finns två tydliga alternativ i landstingspolitiken.  Här nedan är det inledningsanförande som jag hade i debatten:

 

Fru ordförande, ledamöter och åhörare
 
Tänkte börja lyfta fram några positiva saker från delårsrapporten som visar på att vi är på rätt väg inom vissa håll. Sen återkommer jag till de punkter det landstinget är på väg åt fel håll eller ingenting har hänt.
 
Många av de medicinska resultat som alla länets kliniker levererar är fortsatt mycket bra. Det tar inte minst sig i uttryck i att länsborna har en hög tilltro till sjukvården i länet. En annan mycket positiv sak jag har fått uppleva då jag varit ute på verksamhetsbesök är det ständiga förändringsarbetet med daglig styrning som håller på att få fotfäste i organisationen. Det är något som såväl patienter som organisationen vinner på. En annat positiv inslag med delårsrapporten är att den blivit lättare att följa då det kommer till uppnådda mål där det blivit ett tydligare även om det fortfarande finns för många styrande mål och uppdrag. Sen att regeringens arbetslinje ger 46 miljoner mer än budget i intäkter och engångsutbetalning av AFA-permien på 120 miljoner gör ju att det trots allt ser rätt bra ut på sista raden.
 
De punkter det landstinget är på väg åt fel håll eller ingenting har hänt.
 
  • 6/10 patienter fick den 31/7 vänta mer än 60 dagar för åtgärd
 
  • 4/10 på sitt första besök
 
  • Tillgängligheten till BUP är fortsatt sämst i Sverige
 
Inte konstigt att kömiljardspengar ligger 7 miljoner sämre än budget.  
 
Det socialdemokratiska ordföranden för landstingsstyrelsen Peter Olofsson nämner i sitt inlägg att han nu tycker att ekonomin vänt. Visst på sista raden ser det bra ut med i sjukvården är trots allt ett underskott på 82 miljoner. Visst det är bättre än året innan men de 2,2 procent som det motsvarar för helheten är fortfarande i någorlunda jämförelse med hur det sett ut de senaste 20 åren. Så det länsborna har sett med det nya s-styret är att man gått från generella besparningar till riktade sparförslag utan analys och konsekvensbeskrivningar. Trots det så ligger underskottsnivåerna kvar som förr. Vi får väl se vad slutsiffran för året blir.
 
När jag ser att effektverkan av Projekt balans bara är 38 procent ställer jag mig då frågan: Varför var det så bortom att sjösätta detta stora genomgripande åtgärdspaketet utan att haft tillräckligt med analyser och konsekvensbeskrivningar? framförallt förhandlat det med kommunerna, andra organisationer och eventuellt oss i oppositionen?  
 
Tror du inte Peter Olofsson att effekten hade varit större, bättre, med mindre uppror om beslutet hade tagits med bättre analyser och konsekvensbedömningar samt att det hade förhandlats med fler än Socialdemokratins distriktsstyrelse för länet?
 
I rapporten från den auktoriserade revisorn om delårsrapporten lyfts det fram att i och med att verkningsgraden av projekt balans inte alls är den som är önskvärt så krävs nya åtgärder under hösten. Så min fråga är om det kommer något ytterligare åtgärdspaket?
 
Från Moderaterna och Alliansen har vi haft andra förslag på kostnadsreduceringar inom ramen för projekt balans och ett helt annat förslag till budget och landstingsplan. Förslag och idéer som jag är helt övertygad hade fått landstinget i västerbotten på en annan kurs med bättre resultat på såväl ekonomin som verksamheten.
 
Vill avsluta att yrka bifall på delårsrapporten och alliansens särskilda yttrande.
 
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.