Alliansen prioriterar sjukvård framför Region Västerbotten

I går hade jag och mina alliansgruppledarkollegor inne ett repliksvar i VK där vi redogör för vårt ställningstagande kring hur vi prioriterar sjukvård framför annan verksamhet i landstinget.

 

Alliansen prioriterar sjukvård framför Region Västerbotten

Region Västerbottens regionråd Erik Bergqvist (S) samt landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) frågar sig i en insändare i VK (28/11) hur Alliansen till skillnad från socialdemokraterna förmår att spara i Region Västerbottens verksamhet. I grunden handlar Allians för Västerbottens prioriteringar om att hitta resurser för landstingets kärnverksamhet. Det vill säga sjukvården. För att kunna göra det krävs tuffa och svåra prioriteringar inom all verksamhet som finansieras med landstingsskatten. Landstinget står inför mycket svåra utmaningar för att klara en rättvis och säker hälso- och sjukvård i hela länet. I en sådan situation måste all verksamhet som inte är direkt sjukvård prövas noggrant. Liknande utmaningar står också kommunerna inför, så självfallet måste möjliga besparingar inom Region Västerbotten ske i samråd med kommunerna.

Region Västerbotten har för år 2012 en budget på 237 miljoner kronor. Av dem står landstinget för 145 miljoner. I denna summa finns såväl medlemsavgifter som överförd verksamhet. Det kommer självfallet att få konsekvenser i minskad ambitionsnivå när det gäller regional utveckling, kultur- och museiverksamhet och internationell samverkan. Till det kommer det att krävas en översyn av kostnader för administration och lokaler. Vårt budgetalternativ som (s) och (mp) röstade ned innebar en besparing på ytterligare 15 miljoner för Region Västerbotten 2013, inte 35 miljoner som det skrivs i insändaren.

I jämförelse med andra regioner och landsting har Västerbotten en högre kostnad för sin verksamhet än genomsnittet. För att kunna ta ansvar för vårdens långsiktiga finansiering kommer det att krävas tuffa och svåra prioriteringar för att få över mer resurser till sjukvården. Alliansen oroar sig mer för de stora besparingar som socialdemokraterna nu genomför i sjukvården än de åtstramningar som kommer att bli nödvändiga inom Region Västerbottens verksamhet.

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Marianne Nordmark (FP)
Gruppledare

Olle Edblom (C)
Gruppledare

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.