Strategi för att halvera antalet hyrläkare

Företrädare för Sveriges kommuner och landstings (SKL) presenterade nyligen en strategi för att gemensamt i hela landet komma åt problematiken med allt högre kostnader för hyrläkare/staffetläkare. Det är en välkommen strategi.

 
Ett enskilt landsting kan inte komma åt det här problemet ensamt därför är en gemensam samverkan mycket viktigt. Nu finns det tyvärr inga enkla lösningar på det här problemet utan det måste till en rad olika åtgärder. På kort sikt handlar det om använda befintlig kompetens bättre, nyttja pensionärer som vill fortsätta att jobba, gemensamma upphandlingar av bemanningsföretag med mera. Däremot på lång sikt handlar den viktigaste satsningarna om att utbilda fler läkare samt ta tillvara på de svenska studenter som studerar till läkare utomlands samt de som invandrat och har en tidigare läkarexamen.
 
Trots en gemensam strategi kommer hyrläkare inom svensk sjukvård att finnas kvar under lång tid framöver då det finns för få läkare. Det är något som främst påverkar patienterna som får sämre kontinuitet i sin vård.
Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Kurt Björk

    Och vad är det för strategi? Efter 38 år i landstinget har det alltid hetat att man ska satsa på primärvården……… Hahahahaaaahaa. När sparbetingen inom slutenvården är har det ALLTID överskyfflande på primärvården, dels sjukvård dels administration. De utbildade utlandsläkarna behöver alltid bedömas, kontrolleras, utvärderas. Häromkvällen berättade en läkare glatt att han var färdig läkare i Irak vid 22 års ålder. Vet inte om jag velat bli behandlad av honom eller ha som kollega. Landstingen har varit positiva till AT-läkare(billiga) men njugga till ST-läkare. Det är som ST-läkare man rotar sig på orten så vad var det för fiffig strategi som man tänkt till som inte lyckats de senaste 20åren?

    Kurt Björk
    Distriktsläkare, Psykiater, Företagsläkarspecialist.

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Kurt Björk (2012-12-08 21:16)
    Hej Kurt!

    Återstår som du är inne på att se om det lyckas den här gången. Stora skillnaden är att ambitionen är att samarbeta ihop alla landsting tillsammans med hur rekrytering av hyrpersonal ska gå till. Sen är det upp till varje enskilt landsting att verkställa det. Det är även hur man ska prioritera resurser för fler ST-block.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.