Det krävs en ny politik för primärvården

 

Styrelsen för distriktsläkarföreningens lokalavdelning i Västerbotten skriver idag på VK:s debattsida ett alarmerande inlägg om hur situationen är i primärvården. De menar att den S-styrda ledningen blundar sedan många år hur situationen och är mycket kritiska. I artikeln lyfter de bland annat fram att i början av december 2012 valde samtliga personalgrupper inom landstingets primärvård skrivit på krav om ökade resurser. Med Projekt balans och de 15 000 nya besöken har trycket och kraven inte helt oväntat ökat ytterligare utan att några nya resurser tillförts. Situationen blir inte bättre då det saknas 40 distriktsläkartjänster eller motsvarande att en tredjedel av tjänsterna är vakanta.

 
Jag tycker det är bra att distriktsläkarföreningen väljer att skriva den här artikeln och offentligt få igång en debatt om hur primärvården ska kunna stärkas och fungera bättre. Jag har under det gångna året deltagit i diskussioner och träffar med dem och fått den här informationen tidigare och hur allvarligt det är. En del är ökade resurser i kombination med ett förändrat mindre basuppdrag såsom Moderaterna och Alliansen föreslår som också får distriktsläkarföreningens gillade. En annan del som jag fullt stödjer är att det måste till en bred dialog som mynnar ut i en tydlig strategi och målbeskrivning kring primärvårdens uppdrag. En strategi som bättre återspeglar verkligheten och länsbornas förväntningar.
 
Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. John Viktorsson

  Du klagar på primärvården , men då är du väl nöjd med den vård som massmedia skriver om med liggsår och fluglarver på gamla och amputerade ben .I livets slutskede är man värdelös i M samhället. Allt för vinnst till Skatteparadis.

 2. Mervi Sallinen

  Inget nytt under solen, kan man säga! det är inga nyheter att läkarkåren inte räcker till, och det finns starka lobbyister som ser till att läkarantalet hålls nere, så lönerna kan hållas på den nivån de ligger!! Saknas inom landstinget politiker somn håller sig underrättade med personalen på golvet! inte chefer som sitter och ljuger ihop verksamhetsrapporter!! Har jobbat dryga 30 år inom primärvård och slutenvård..samma visa överallt. Inga politiker syns till i verksamheten som vill se det som sker! Alla partier är lika ointresserade, tilloch med när man direkt påtalar det som brister när det gäller patientsäkerhet, eller fiffel med väntelistor osv.
  Fördelningen av pengar och landstingets kvalitetsindikatorer är helt snedvridna..(t ex räkna väntetid för besök osv, det bluffas med detta överallt).
  Pengarna räcker om man inom primär- och slutenvården slutar göra nonsensgrejer bara för att fånga listade patienter!

 3. Nicklas Sandström

  Svar till Mervi Sallinen (2013-01-05 00:53)
  Hej Mervi!

  Det behövs fler läkare och Alliansregeringen har därför utökat antal platser på läkarutbildningen.

  Tar till mig det om att det ”bluffas” med hur man räkna väntetider för besök.

  Om du tittar bakåt i min blogg ser du att jag varit ute på rätt många verksamhetsbesök i sjukvården. Så jag har verkligen varit ute och lyssnat, något som jag gärna fortsätter med. Så hör av dig så kan vi se om det finns möjlighet att göra ett besök på din arbetsplats.

 4. Nicklas Sandström

  Svar till John Viktorsson (2013-01-04 16:46)
  Är inte alls nöjd med den vården, det är jag övertygad om att ingen politiker är. Det finns fall på såväl privat som offentlig vård där det inte fungerar bra och då måste det finnas god tillsyn och uppföljning så att sådant undviks.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.