Landstingets journalsystem

En av de återkommande synpunkter som brukar komma upp då jag är ute på verksamhetsbesök är landstingets journalsystem System Cross. Är så att jag kan förstå de synpunkterna då upplevelsen är att jobba i en datamiljö innan millennieskiftet. Systemet som sådant känns inte särskilt logiskt även för vana dataanvändare. Därför känns nödvändigt att det system som finns i landstinget ska uppgraderas till ett nytt. Tyvärr är det något som tagit mycket lång tid.
 
Redan 2005 togs beslut om en systemutveckling och som jag fick det presenterat för mig förra året skulle det påbörjas att införas en ny uppgraderas version i början av det här året. Nu läser jag på Dagens Medicin att systemet först nu har kommit ut för test och resan sedan 2005 beskrivs som en lärobok i hur det kan gå fel i projektarbete. För personalen är det varmt välkommet att den uppgraderade modellen är på väg ut för hur systemet fungerar inte är inte alls tillfredsställande.
 
En annan reflektion är att en nation med drygt 9,5 miljoner människor har 21 sjukvårdshuvudmän med 5 olika journalsystem för patienter. Till det kommer säkert olika system för kommunernas äldreomsorg. Jag har hittills inte hört att någon av dessa system skulle vara särskilt mycket bättre än den andra vilket är än mer allvarligt. Frågan är om det inte gick att samverkan och satsa på utveckling av ett eller två system istället för att använda så mycket skattepengar till utveckling av fem olika system känns rätt så bortkastat.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.