Kommer en ambulans inom 20 minuter?

Efter det att Socialdemokraterna och Miljöpartiet genomfört Projekt balans med stora besparingar i akutsjukvården i hela länet men i synnerhet i inlandet går det att ställa sig frågan hur trygg man kan känna sig med att ha tillgång till akutvård inom rimlig tid. Kravet enligt Socialstyrelsens anvisningar ska 80 procent av kommunens invånare nås med ambulans inom tjugo minuter. I Åsele har en ambulans försvunnit vilket måste ha försämrat tillgängligheten. I Sorsele har nu läkaren Margareta Lööf-Johanson anmält till myndigheten för Inspektionen för vård och omsorg huruvida Sorsele kommun uppfyller denna norm. En granskning som ska bli mycket intressant att få ta del av när den är klar.

 

Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är i inlandet som tillgången till ambulans är långt ifrån tillräckligt. Även i Umeå som vuxit kraftigt de senaste 20 åren har ingen ny ambulans tillkommit. Till det så delar numera Skellefteå och Robertsfors på en ambulansresurs vilket innebär ytterligare försämringar av tillgänglighet av akutsjukvård i den delen av länet.

 

Hela länet förtjänar en rättvis akutsjukvård. Man ska helt enkelt känna sig trygg i vetskapen att det finns en ambulans där då man behöver det.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.