Vad väljer du – akutbil eller ambulans?

Vad väljer du – akutbil eller ambulans?

Söndag den 8 september kommer alla västerbottningar att kunna rösta om vi ska ha en rättvis sjukvård i hela länet.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har genomfört stora neddragningar inom sjukvården i länet. Störst försämring har drabbat akutvården i länets mindre kommuner. En av de största och mest dramatiska försämringarna är nedmonteringen av ambulanssjukvården. Ambulansresurserna i Robertsfors har minskat. I Åsele har ambulansen tagits bort och ersatts med en akutbil.

En akutbil saknar blåljus som kan användas vid akuta utryckningar och det sker inte någon akutvårdande behandling under transport. Eftersom det handlar om långa transporter kan detta vara livsavgörande. Även personalbemanning med medicinsk kompetens är inte lika god som i en ambulans.

Från den styrande majoriteten pratas det om hur väl akutbilen fungerar. Socialdemokraterna verkar vilja att fler ambulanser ska ersättas med akutbilar. Säg nej till detta genom att rösta JA den 8 september för en rättvis och trygg akutvård i hela länet.

 

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Marianne Normark (FP)
Landstingsgruppledare

Olle Edblom (C)
Landstingsgruppledare

Birgitta Nordvall (KD)
Landstingsgruppledare

Etiketter: , ,

7 kommentarer

  1. Emma

    Självklart ska det vara en ambulans! Men måste påpeka att den bil som finns i Åsele INTE är en akutbil! En akutbil har ungefär samma befogenheter osv. som en ambulans men den får inte transportera patienter. Så att kalla skämtet i Åsele för akutbil är totalt felaktigt. Bifogar en länk där man kan läsa om akutbilar i Sverige. http://sv.wikipedia.org/wiki/Akutbilar_i_Sverige

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hade det inte lättare att helt enkelt skrota akutbilen och byta tillbaka till en ambulans? Konstaterar att ansvariga för projektet samt ansvariga politiker benämner det som en akutbil så jag får väl tro på dem.

      • Emma

        Självklart ska det bytas tillbaka till en ambulans! Finns inget annat alternativ för mig. Det jag menar är att när dom kallar skämtet i Åsele för akutbil, så är det en felaktig benämnning eller rent utsagt en lögn. Lite trist bara att de ansvariga inte ens vet vad en akutbil faktiskt är.
        De menar att ”akutbilen” är billigare på det sättet att personalen kan vara på sjukstugan när de inte är på utryckning, men vad säger att inte ambulanspersonalen också kan ha den lösningen?
        Att det dessutom allt som oftast ska rycka ut en ambulans på samma larm som ”akutbilen” måste ju bli en ganska kraftig fördyring, i alla fall i mitt tycke, både ekonomiskt och även miljömässigt.
        Om jag har förstått det hela rätt så kan inte ”akutbilen” påbörja trombolys osv heller, rätta mig om jag har fel, det kunde väl ambulansen. Att så fort som möjligt få påbörja behandling är väldigt för att tillfrisknandet ska gå så smidigt som möjligt.
        Jag tycker att det är fruktansvärt trist att man inte vill låta akutvård/sjukvård i glesbygden kosta. Den måste få kosta för att vi ska kunna överleva.
        Jag kommer att rösta JA i folkomröstningen, och jag hoppas att alla tar sitt förnuft till fånga och inser vad som har hänt och håller på att hända med vår sjukvård.
        Jag kan inte annat än att hoppas på att folket förstår vad den här frågan egentligen handlar om och röstar JA!
        Kämpa på!

  2. Carl-Axel Otterhall

    Jag har läst lite olika varianter på omröstningsfrågan under pågående process. Men nedanstående finns under VLL:s hemsida inför omröstningen den 8 september så jag antar att det är den som gäller nu.

    ”Omröstningsfråga
    Som en del i att nå balans i ekonomin beslutade landstinget 2011 att minska antalet vårdplatser i Dorotea och ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil.

    Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser med läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?

    De röstande kan svara ja, nej eller rösta blankt.

    Som förtydligande till frågan lägger jag till ett uttalande av Peter Olofsson i VK:
    ”Landstingsrådet Peter Olofsson poängterade dock att det enda omröstningen handlar om är ambulansen i Åsele och vårdplatserna i Dorotea”.
    – Att det rör hela länet handlar om att pengarna ska tas någonstans ifrån, säger Olofsson”.

    Ni skriver att vi ska rösta för en rättvis sjukvård i hela länet. Jag kan inte läsa ett ord om att omröstningen handlar om att vi ska rösta om något sådant! Vart har ni läst det?

    Ni är fyra stycken från alliansen som varit med och godkänt skrivelsen! Och ni tolkar den som att det handlar om att skapa rättvis sjukvård!? Man blir ju faktiskt bestört!

    Om jag har missförstått något så lyssnar jag gärna på hur ni tänkt utifrån ovanstående skrivelse.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Det är Peter Olofssons tolkning av det hela. För mig och Alliansen är det en folkomröstning för hela länet. Du har i tidigare blogginlägg mer utvecklande texter kring hur Moderaterna och Alliansen ser på frågeställningen och folkomröstningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.