”Ryktet om min död är starkt överdriven”

”Ryktet om min död är starkt överdriven” skrev Mark Twain i ett brev till New York Journals korrespondent i London, 1897 för att dementera att han avlidit. Ett liknande brev skulle idag skickas i form av ett mejl till det socialdemokratiska partihögkvarteret i länet. Allianssamarbetet fortsätter som vanligt med ambitionen att ta över styret av landstinget i Västerbotten efter nästa val. Som jag kommenterat till media de senaste två dagarna är det allvarligt att vi inte kunnat hitta en samsyn kring skattefrågan men i ett samarbete mellan fyra partier så går det inte alltid hitta gemensamma lösningar.

 

Att Socialdemokraterna anser att Alliansen i landstinget inte skulle vara regeringsdugliga eller ha trovärdiga budgetar tillhör spelets regler. Jag hade inte förväntat mig något annat heller. Den politiska majoriteten har alltid velat prata om annat än sina egna misslyckanden när det gäller styrning och ledning av landstinget.

 

Trots projekt balans är ekonomin i obalans med stora underskott i Hälso- och sjukvårdsnämnden med prognos för året på ett underskott på 91 miljoner. En folkomröstning som de förlorade med gigantiska mått som de deklarerat att de inte kommer ta hänsyn till. En tillgänglighet till sjukvård som har blivit sämre med längre vårdköer. Ett av de ställen som har störst problem med tillgängligheten med långa köer är Barn- och ungdomspsykiatrins som ligger Sverigesämst. Andra problem är personalrekrytering inför framtiden med allt för få AT/ST-platser. Ökade kostnader för stafettläkare och stora problem att hitta långsiktiga lösningar för de vakanser som finns inom primärvården. Alliansregeringens arbetslinje med sänkta skatter har lett till att skatteintäkterna ökat och välfärden fått mer resurser vilket gett landstinget i Västerbotten 1088 miljoner ytterligare. Det väljer man att blunda för att skriker högt att det nya skatteutjämningssystemet som alla partier tyvärr varit överens om medför minskade skatteintäkter för landstinget. Om motsvarande allianspolitik fortsätter framåt kommer det tillföra betydligt mer skatteintäkter till landstinget än vad de minskade statsbidragen i skatteutjämningen kommer att motsvara.

 

Utifrån de politiska misslyckandena är det inte heller konstigt att den politiska majoriteten väljer att hellre prata om det politiska alternativet. Trots att sjukvården har många utmaningar och en politisk majoritet som gör mycket lite åt det så är det mycket som är bra men mycket kan också bli mycket bättre med ett nytt politiskt ledarskap. Det behövs en ny politik för framtidens hälso- och sjukvård som väljer att ta ansvar för ekonomi och vårdens framtida utveckling. Tillsammans söker vi i alliansen det mandatet att ta över styret av landstinget vi valet nästa år.

 

Etiketter: ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.