Stor läkarbrist i primärvården

Stor läkarbrist i primärvården

Primärvården har idag ett stort och viktigt uppdrag. Samtidigt finns en stor brist på distriktsläkare. Primärvården är därför tvungen att hyra in kostsamma stafettläkare för att få verksamheten att fungera. Ett av de landsting som har störst problem i nationell jämförelse är inte helt oväntat S-styrda Västerbotten. Av 130 ordinarie tjänster är 50 otillsatta. Antalet listade patienter per läkare är 1995 med ett riktvärde som bör vara runt 1500 patienter per läkare. Detta orsakar dålig kontinuitet för patienten men också en ohållbar arbetsmiljö samt kvalitetsbrister som gör sjukvården sämre för patienten och orsakar en betydligt dyrare sjukvård.

God kvalité och kontinuitet ger patienten bättre sjukvård och sparar pengar. Alliansen anser att hälsocentraler som använder hela sin kompetens optimalt ska premieras och därför ska även besök hos t ex en distriktssköterska ge hälsocentralen ersättning från landstinget. Men budgetramen för primärvården måste utökas. Från Alliansens sida föreslås en omfördelning av resurser från annat som inte är sjukvård just till primärvården. Inför detta budgetår föreslog vi en resursförstärkning till primärvården på 46 miljoner.

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Marianne Normark (FP)
Gruppledare

Olle Edblom (C)
Gruppledare

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

 

(Insändare som publicerades i Norran 140214)

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Oberoende Politisk Bedömare

    I stort sett alla landsting pratar om läkarbrist. Får vi aldrig fler läkare så kommer det ju alltid vara läkarbrist så varför satsar vi inte på att utöka platserna på läkarutbildningarna i så fall?

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Antalet platser på läkarutbildningen har kraftigt utökats de senaste åren. Något som är svårare att hantera är att vi sett till läkare/1000 innevånare har bland Europas högsta läkartäthet. Så vi måste även reformera vår sjukvårdsorganisation så att vi använder rätt kompetens på rätt ställe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.