Fyra förslag för en moderniserad abortlagstiftning

Sverige behöver en modern abortlag. När dagens abortlagstiftning kom på plats 1975 var det alltid ett kirurgiskt ingrepp. Idag är nästan 9 av 10 aborter medicinska. Det har skett enorma framsteg på det medicinska området, och i synen på kvinnligt självägandeskap, men lagen har inte uppdaterats.

Moderaterna föreslår:

Abort i hemmet via apotek

Sverige bör ändra lagen så att kvinnor som vill efter konsultation ska kunna hämta ut medicinen på apotek. Därmed kan hela den medicinska aborten genomföras i hemmet. Det stöd och den rådgivning som idag erbjuds ska fortsatt erbjudas, och rätten till hjälp via sjukhus ska fortsatt garanteras. En statlig utredning som tar fram ett konkret förslag bör tillsättas omedelbart.

Barnmorskors rätt att utföra abort

Svenska barnmorskor har en unik roll i mödrahälsovården och deltar redan i behandling i samband med abort. Här finns gedigen erfarenhet att ta tillvara på, vilket också skulle kunna bidra till ökad kontinuitet och trygghet. I den utredning som tillsätts bör också möjligheten för specialiserade barnmorskor att tillåtas föreskriva medicinsk abort övervägas.

Inför en tidsgaranti

För att på allvar värna rätten att fatta ett beslut om att genomföra en abort måste Sverige få bort köerna. Den stora majoriteten av aborter genomförs tidigt i graviditeten men det är oacceptabelt att enskilda kvinnor ska behöva vänta, inte minst vid tidskritiska situationer. Socialstyrelsen bör därför få uppdraget att kartlägga väntetiderna och därefter ta fram förslag på åtgärder som motsvarar en tidsgaranti.

Mer pengar till forskning

Världsledande forskning om medicinska aborter bedrivs på Karolinska Institutet i Stockholm. Det gör mycket gott både för Sverige och andra delar av världen. Stödet för denna viktiga forskning behöver öka i samband med att lagstiftningen ändras

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.