(M) kräver återigen en visselblåsarfunktion i regionen

Pressmeddelande: (M) kräver återigen en visselblåsarfunktion i regionen

Moderaterna i regionen kräver återigen att en visselblåsarfunktion inrättas. Gårdagens avsnitt av Uppdrag granskning lyfte exemplet från det händelse som utspelade sig på Bureå Hälsocentral där en medarbetare blev kallad ”fröken visselblåsare”. Regionrådet i opposition Nicklas Sandström (M) blir frustrerad över den styrande Socialdemokratins ovilja att införa ett visselblåsarsystem. Sandström krävde en visselblåsarfunktion redan 2013 och ånyo 2019 men båda gångerna har förslaget avvisats.

– Nicklas Sandström kräver att det införs en visselblåsfunktion i regionen. Om inte annat visade Regionens egen revision på detta behov när det kom fram till att omkring fyra av tio medarbetare inte känner till vad begreppet innebär. Undersökningen visar också att nästan hälften av medarbetarna upplever att det finns, eller till viss del finns, en tystnadskultur på deras arbetsplatser.

Såväl Läkarförbundet som Vårdförbundet i regionen påtalar att det finns en utbredd tystnadskultur som de menar är problematisk ur flera perspektiv.

 

Källor:

https://www.regionvasterbotten.se/VLL/Filer/Rapport%20tystnadskultur%20-%20resultat%20fr%C3%A5n%20enk%C3%A4tunders%C3%B6kning.pdf

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/lakarforeningen-finns-en-utbredd-tystnadskultur

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/vardforbundet-i-vasterbotten-om-tystnadskulturen-svarare-att-fa-medarbetare-att-uttala-sig

 

Motion

Umeå den 4 mars

Inför en visselblåsarfunktion

År 2013 och 2019 motionerade Moderaterna om att landstinget/regionen skulle införa en visselblåsarfunktion. Tyvärr utan framgång. Syftet nu likt då är för att underlätta för medarbetarna att kunna rapportera in eventuella missförhållanden. Det är inte alltid som anställda kan gå till sin närmaste chef och meddela detta p.g.a. rädsla för negativa konsekvenser.

Region Västerbottens revisorer genomförde år 2020 en enkätundersökning i organisationen om medarbetarnas syn och upplevelser av meddelarfrihet och tystnadskultur. Revisionen konstaterar i sin rapport att omkring fyra av tio medarbetare inte känner till vad begreppet innebär. Undersökningen visar också att nästan hälften av medarbetarna upplever att det finns, eller till viss del finns, en tystnadskultur på deras arbetsplatser. Vidare i rapporten lyfts det fram att 3 av 10 medarbetare inom sjukvården inte upplever att de öppet kan diskutera kvalitetsbrister på sin arbetsplats.

I enkätundersökning som genomfördes under februari 2021 menar till exempel Vårdförbundet i Västerbotten att situationen förvärrats under det senaste året.

Sedan år 2013 har mycket hänt. Många regioner och kommuner har redan infört en visselblåsarfunktion. Till exempel avser Skellefteå kommun att använda sig av en extern aktör för att öka trovärdigheten för tjänsten.

Region Västerbotten har även blivit nationell uppmärksammad i programmet Uppdrag granskning angående fallet om ”fröken visselblåsare” i den norra länsdelen. Under den senaste tiden har även interna dokument som varit tveksamma kring medarbetarens möjlighet att nyttja sin grundlagsstadgande meddelarfrihet förtydligats.

 

Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag att regionfullmäktige beslutar:

 

Att Region Västerbotten inför en visselblåsarfunktion

 

 

 

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.