Mer stöd krävs till första linjens chefer

Ett av de tuffaste jobben som finns på svensk arbetsmarknad är första linjens chef inom hälso- och sjukvården. Förväntningarna på denna yrkesgrupp är omfattande från såväl personal, högre chefer som patienter. Inom vården är oftast det första chefsuppdraget det svåraste. Det är då som man går från att vara kollega till chef. Chef över tidigare kollegor beskrivs som bland det svåraste som finns då det finns en gammal social gemenskap med de sina tidigare kollegor som åtföljs med olika förväntningar. Tyvärr finns många misslyckade chefbanor just i det mycket svåra samspelet.

I Vårdanalys rapport Visa vägen i vården beskrivs det att ”när man som läkare ska bli chef förväntas från kollegor att man ska fixa pengar till verksamheten, att det är chefens uppdrag.” Det är oftast rätt svårt för läkare och tandläkare att gå från specialist till nybörjarchef. Egentligen inget som skiljer någon grupp i vården utan behovet av stöd i sin chef- och ledarbana är lika stort.

Kommande år har vi inte bara ett stort behov av att lyckas med rekryteringar till bristyrken i regionen utan det gäller även till chefer. Det finns ett problem med att det är allt få sökanden till olika cheftjänster i regionen. För att säkra framtida förnyelse och ledning behöver hälso- och sjukvården i identifiera och stödja utveckling av medarbetare med intresse för att leda.För att säkra den framtida kompetensförsörjningen av nya ledare och chefer behövs ett strukturerat arbetssätt för att åstadkomma att fler väljer att söka tjänster som chef och att de som är ledare kan fortsätta att utvecklas. Det kan till exempel handla om att som medarbetare pröva på ett kortare förordnande med uttalad möjlighet att gå tillbaka till klinisk tjänstgöring.

Något som är påtagligt i många större organisationer likt Region Västerbotten är att ju högre upp man kommer i sin chef-bana desto mer stöd finns det. Det är inte så att Region Västerbotten saknar stöd för nya chefer. Morgondagens chefer är ett bra sådant exempel som stödjer nya chefer. Efter samtal med till exempel fackförbundet Ledarna men även egna samtal med första linjens chefer är jag av den uppfattningen att det krävs. Därför kom vi moderater med ett förslag om att stärka mentor- och utbildningsprogrammen till första linjers chefer. Tyvärr så röstade S, V, MP och SD nej till en sådan satsning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.