En bättre vård i hela länet

Vi konstaterar att regionen är i ett desperat behov av en ny ansvarsfull ledning där patienten sätts först. Västerbotten har till stora delar en bra hälso- och sjukvård, däremot ser vi mycket som inte fungerar som det ska och utvecklas åt fel håll.  Som att vårdpersonalen känner att de inte räcker till. Långa vårdköer. Dålig tillgänglighet och bristande resurser. Det vill vi ändra på. De områden vi ser behöver prioriteras är; en bättre personalpolitik, en säkrad förlossning vid våra tre sjukhus, en tillgänglig primärvård, en köfri vård, samt att våra unga får vård och inte en kölapp.

Helt avgörande för att vi får vård är att det finns utbildad vårdpersonal. Personalens kompetens tillsammans med en bra arbetsmiljö är avgörande för att uppnå god vård av hög kvalité. Vi vill prioritera att vårdpersonalen erbjuds nya och fler karriärvägar, ges en rättvis löneutveckling samt möjligheten att själva styra sitt arbete på det sätt som blir bäst för patienten. Pensionerad personal som orkar och kan ska ses som resurs och det måste till en större flexibilitet för att både kunna jobba i vården och administrativt. Det ska vara ett attraktivt val att arbeta inom sjukvården. Regionen måste erbjuda en god arbetsmiljö för de medarbetare vi har och för att kunna rekrytera nya medarbetare.

Region Västerbotten har länge haft långa vårdköer och pandemin har inte förbättrat den situationen. Arbetet med att minska vårdköerna har varit lågt prioriterat av nuvarande majoritet. Vården ska bli köfri. Vårdens medarbetare har ofta välfungerande lösningar på hur köer snabbare kan hanteras, därför måste dagens detaljstyrning ersättas av tillitsbaserad styrning. Det krävs även ekonomiska incitament för de verksamheter som måste korta sina köer. Därför behöver vårdsamverkan kring operationskapaciteten i Norrland förstärkas.

Alliansen vill att alla blivande föräldrar ska känna sig trygga med att vården finns tillgänglig på länets tre sjukhus när det är dags att föda sitt barn. Därför vill vi garantera en barnmorska per aktivt födande kvinna med stort fokus på hur vi kan minska förlossningsskadorna. Därför ska all förlossningspersonal får ta del av löneökningar och kompetensutveckling.

Primärvården ska utvecklas till det som betecknas som närsjukvård och ha en hög tillgänglighet fysiskt om det behövs och digitalt när det går för att undvika att patienter söker sig till akuten i onödan. Det är dags att återinföra systemet med fast läkarkontakt och ett maxantal listade patienter per läkare. Till en början bör varje distriktsläkare ha hand om max 1 500 innevånare men målet ska vara att uppnå Socialstyrelsens rekommendation om en distriktsläkare per 1 100 innevånare. Det bidrar till trygghet för patienten, högre kvalitet på insatser och en bättre arbetsmiljö. Fler privata aktörer bidrar till att utveckla och förbättra vården i vårt län.

Region Västerbotten har en av landets längsta vårdköer till BUP och så har det sett ut i årtionden. Konsekvenserna för de drabbade familjerna är mycket allvarliga, därför behöver vi ta tag i situationen nu. Vi vill korta köerna till BUP samt stärka ungdomshälsan. Mer tid för patientbesök behöver prioriteras i stället för byråkrati.

Den 11 september kan du bestämma hur regionen ska styras och utvecklas kommande fyra år. Vi fyra borgerliga partier har en gemensam vilja att ta oss an de utmaningar som finns i regionen för att vi ska få en vård i världsklass utan att behöva få vänta på den.

 

Allians för Västerbotten

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

 

Ewa-May Karlsson (C)

Gruppledare

 

Maria Lundqvist Brömster (L)

Gruppledare

 

Hans-Inge Smetana (KD)

Gruppledare

 

Artikeln är publicerad på VK-debatt, länk här.

3 kommentarer

  1. Madde

    Det är direkt avgörande om lönerna är skäliga eller inte, vilket dom inte är i dagens läge. Privata aktörer gynnar INTE vården och vad gäller utbildad personal så finns det gott om det men det finns inte motivation till att fortsätta utbilda sig då Regionen inte betalar för sig. Det ska premieras att vilja utvecklas och att utvecklas. Det ska inte skapas massa fler privata aktörer med bättre löner och förmåner för då blir Regionen lidande ändå.

    Satsning bör ske på befintlig personal, de som faktiskt orkar vara kvar trots att skeppet sjunker. Regionen är den snålaste i landet, vi har absolut sämsta förmåner och lägst betalt av alla och istället för att erbjuda skäliga löner prioriteras sommaravtal och hyrpersonal.
    Självklart byter man arbetsgivare till en som betalar mer när man blir pissad på av Regionen. Det finns överflöd av pengar till politikers arvoden och deras inkompetenta förmåga att ta beslut över saker dom inte har en aning om hur det påverkar hela kedjan. Och för att inte tala om alla chefer och administratörer som ska fortsätta föröka sig.
    Om vårdplatserna och säkerheten är ett problem för samtliga sjukhus kanske det vore en idé att satsa på personalen istället för att applådera och ge oss en klapp på axeln.

    Allians eller inte, politikerna har inte imponerat med medmänsklighet öht. Mer till dom som redan har mycket känns inte som ett vinnande koncept.
    Testa vara delaktig i vården en månad och se hur det faktiskt är istället för att göra en visit på nån avdelning och visa upp sig.

  2. Rolf

    Vad sägs om att ni först och främst ser till så era partier får ordning på vården i de regioner där ni redan styr? Jag menar, Region Stockholm är inte direkt något lysande exempel på borgerlig vårdpolitik…

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Kan konstatera att av de exempel du nämner så fungerar vården bättre än i Västerbotten. Kortare köer och bättre ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.