Hög tid för en cancervård utan vårdköer

I Västerbotten klarar man bara att uppnå målet för 3 av 21 diagnoser för att starta rätt cancerbehandling i tid. Totalt klar Region Västerbotten bara av att starta 36 procent av behandlingarna i tid då målvärdet borde vara 80 procent. Det är sämre än rikssnittet.

👉 Den nationella cancerstrategi som Alliansregeringen införde 2009 var ett stort steg framåt gällande att höja nivån och öka jämlikheten av cancervården i Sverige. Men på drygt tio år har det hänt mycket. Den behöver nu uppdateras och kompletteras med att säkerställa bättre vårdgaranti, nya läkemedel och behandlingar.

I korthet vill M:
✅ Uppdatera den nationella cancerstrategin i syfte att stärka den långsiktiga medicinska vården gällande cancersjukdomar och prioritera kortare köer
✅ Införa en särskild vårdgaranti för cancerpatienter som är betydligt kortare än dagens 90 dagar.
✅ Att om cancervård inte kan ges inom uppsatta tidsgränser ska patienten ha rätt att vända sig till en annan vårdgivare och bli ersatt för alla de merkostnader detta innebär.
✅ Fördubblade satsningar på barncancervården och säkerställa att alla barncancerpatienter och deras nära anhöriga ska erbjudas en rehabiliteringsplan och psykosocialt stöd.
Håller du med? Gilla, dela och kommentera

Källa: Regionala cancercentrum i samverkan (RCC).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.