Viktigt att hygienrutinerna följs

SKL har för första gången presenterat en undersökning om hur vårdpersonal följer de uppsatta hygienrutiner och kläderegler. Den slutsats som SKL gör i sin undersökning är att personalen inte gör rätt i alla momenten, vilket kan orsaka infektioner hos patienterna. Något som är glädjande i undersökningen är att totalt har infektionerna minskat från drygt 11 procent, 2008 till 9,4 procent år 2010.

 
För Västerbottens läns landsting så är resultatet medelmåttigt. På länets sjukhus finns det förbättringsområden att jobba med. Ett exempel är för NUS del vårdrelaterade infektioner inom den somatiska slutenvården och en del kring hygien- och klädrutiner.
 
Nu är undersökningen den första och landstingets ambition måste vara att alla tre av länets sjukhus kommer att jobba med att förbättra sig. Om inte annat har regeringen tillskjutit 400 miljoner kronor till de landsting som lyckas att förbättra sitt arbete med att minska vårdrelaterade infektioner. Här är min tydliga ambition att Västerbottens läns landsting ska ta del av del medlen.
Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Mattson

    Hej!
    Va kul att ni har vaknar angånde hygien på våra sjukhus!
    Passa på nu och lägg märke till alla förbaskade pennor dom har i sina befickor, vad tror du att dom tar vägen när dom går och skiter?
    Vad jag vet så tar dom förmodligen av sig byxorna när behoven skall uträttas på toan och då det som finns i deras fickor hamnar på dessa skitiga golv.
    Där har du en smitthärd som ingen lägger märke till.
    Mina kompisar som jobbar i äldrevården har ofta sina pennor i bröstfickorna så när dom hjälpe dom gamla att torka baken så trillar pennorna ner i toastolen.
    Titta in på http://www.hmg.se / fiffiga skyltar

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Mattson (2011-01-03 20:43)
    Hej!

    Var faktiskt inte något som jag har tänkt på. Finns som sagt mycket kvar att göra för att förbättra hygienen på våra sjukhus.

    Mvh
    Nicklas

  3. Fru Karlsson

    Hygienen börjar ”på golvet”…med detta menar jag att städningen på våra sjukhusavdelningar är under all kritik! Snusket är obeskrivligt och många patienter har genom åren klagat på detta. Detta blev sedan städningen började skötas av ett upphandlat städbolag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.