Vården ska värna de mest utsatta

I gårdagens VK samt i Norran skriver jag tillsammans med mina Alliansvänner om att vården ska värna de mest utsatta. Här nedan finns artikeln:

Vården ska värna de mest utsatta

Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har flera gånger vid tillsyn av den psykiatriska verksamheten vid Norrlands universitetssjukhus påpekat att överbeläggningar kan medföra risker för patientsäkerheten. Lokalerna inom psykiatrin har varit eftersatta i flera år och möjligheterna att förbättra patienternas vårdmiljö och personalens arbetsmiljö är i det närmaste obefintliga.

Den psykiatriska vården har nästan alltid överbeläggningar, ibland en hel vårdavdelning. För ett antal år sedan lade den S-ledda majoriteten ned slutenvårdsplatser i Lycksele vilket förvärrade överbeläggningarna i Skellefteå och Umeå. Socialdemokraternas och Miljöpartiets sparåtgärder med neddragning av vårdplatser inom psykiatrin är därför ett förslag som drabbar de mest svaga och utsatta inom vården.
 
För att nå en ekonomi i balans krävs en rad kraftfulla åtgärder men det finns tydliga skillnader mellan majoriteten och Alliansen när det gäller besparingen på antalet vårdplatser på sjukhusen. Alliansen hade ett alternativt förslag till sparåtgärder där besparingar i första hand skulle ske på sådant som inte är sjukvård och där barnen, de äldre och de psykiskt sjuka värnades.
 
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Marianne Normark (FP)
Gruppledare

Olle Edblom (C)
Gruppledare

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.