Ny ambulansaktör till Västerbotten

 

 
Igår blev det klart att det kommer en ny ambulansaktör till Västerbotten. Då alla anbud i ambulansupphandlingen kommit och analyserats så var det Falck ambulans som kommit in med det bästa anbudet på sex av sju orter. Falck tar då över driften i Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Norsjö, Vindeln och Tärnaby. I Dorotea fortsätter nuvarande entreprenör.
 
Totalt hade nio anbud kommit in till landstinget. Men endast fyra anbud ansågs uppfylla kraven i upphandlingsunderlagen. Av de fyra anbuden så uppfyllde alla samtliga 140 kvalitetskriterier som är det minimum som landstinget ställt på entreprenören.
 
Med upphandlingen kunde landstinget spara mellan 2-5 miljoner kronor mot föregående avtal. Det utgör nästan 10 procent i kostnadsbesparing. Dessutom minskade den allt ökade kostnadsutvecklingen.
 
Från Alliansen skrev vi fram ett särskilt yttrande där vi lyfte fram just detta samt att vi vill pröva att gå vidare med att upphandla samtlig ambulansverksamhet i länet. Det tror vi kan ge en ökad kostnadseffektivitet.

 

Etiketter: , ,

13 kommentarer

  1. Fredrik

    Ärni säkra på att denna besparing inte sker på bekostnad av något gott. Se på Göteborg där just Falck är entrepenör och ute i blåsväder för inte så länge sedan. Om jag inte minns helt fel så var överläkaren på Sahlgrenska inte så imponerad av deras rapporteringssystem t.ex.

  2. Gunilla Billman

    Haha bästa anbudet!Det var det värsta jag hört. Om du skrivit BILLIGASTE hade du varit närmare sanningen.
    Eftersom inga krav på personalens kompetens finns med förutom grundutbildning, så undrar jag hur Ni tänkte.
    Jobbar själv i Vilhelmina och har 37 års erfarenhet från sskjobbet, tre specialistutbildningar och jobbar med lika erfarna kollegor.
    Det behövs i det här jobbet vill jag påstå, där vi förväntas vara både läkare,barnmorska,distriktssköterska,polis, kurator,socialsekreterare och präst på beredskapstid.
    I glesbygden är det inte lika enkelt som i stan att bara skjutsa in alla patienter till akuten det vill jag lova!

  3. Nicklas Sandström

    Svar till Fredrik (2012-02-01 09:59)
    De uppfyller de krav som är ställt av oss i landstinget. Jag förutsätter att den profession som jobbar med frågan ställt relevanta krav på kompetens och uppföljningssystem. Sen tycker jag inte att vi ska döma ut en aktör utan att de fått försöka.

  4. Gunilla

    Landstinget har bara ställt ett krav och det är billigast. Ingen har tydligen brytt sej om att kolla hur Falck fungerar där dom regerar.
    Känns som underlaget var författat av just Falck för där ställs inte ett enda krav på personalens kompetens förutom att de ska vara grundutbildade.
    I glesbygden samverkar vi på ambulansen varje dag med sjukstugorna och hjälps åt att klara den bedrövliga läkarsituationen.Tror jag har medhåll av de flesta att utan erfarna sjuksköterskor som styr upp verksamheten i obygden så skulle det inte fungera. Fast då blir det ju ännu billigare för då får ni lägga ner alla sjukstugor…

  5. Ingrid Oscarsson

    Vet Du att ambulanspersonalen av Falck har erbjudits 5000 kr mindre i lön än vad de har nu? Stannar vår duktiga personal då?
    Ännu mer att oroa sig över i inlandet!

  6. Nicklas Sandström

    Svar till Ingrid Oscarsson (2012-02-01 14:09)
    Som du säkert förstår har jag inte detaljkunskap om löner i denna fråga. Det känns däremot konstigt att då beslutet blev klart igår klockan 15.20 att Falck på mindre än 20 timmar skulle ha klart att nuvarande personal erbjuds 5 000 kr mindre i lön.

  7. Nicklas Sandström

    Svar till Gunilla (2012-02-01 13:47)
    Landstinget har kollat upp samtliga anbudsgivare. Totalt var det fyra anbudsgivare som samtliga uppfylde de 140 stycken kvalitetskriterier som var ställda.Sen finns det förstås massor kvar att göra med läkarbemanningen i inlandet. Jag tror själv inte att det blir lättare att lösa den på de orter där akutsjukteplatserna försvinner.

  8. Nicklas Sandström

    Svar till Gunilla Billman (2012-02-01 10:48)
    Självklart är det bra att ambulanspersonalen har så mycket utbildning som möjligt och så lång erfarenhet av yrket det bara går. Däremot är det svårt att ställa sådana precisa krav i en upphandling. Självklart är förutsättningarna helt annorlunda i inlandet än i ”stan”. Därför är det dumt att dra ner på ambulanserna i länet såsom S och MP gör i sitt förslag till kostnadsbesparingar.

  9. Daniel

    Jag vill gärna se hur denna lösning kan bli billigare i slutändan för Landstinget!
    Som det är idag jobbar många av de anställda på ambulansen också på vårdinrättningarna. Kommer nu Landstinget att anställa fler sköterskor som då också kostar mer pengar för verksamheten eller ska ännu mer jobb läggas på de befintliga som redan nu springer benen av sig?
    I och med att Ambulanspersonalen jobbar där så hålls också deras kompetens och patitientkännedom ajour och kan i många fall vara mycket värdefullt, denna fördel kommer alltså också att försvinna!
    Men BILLIGT blir det kanske!

  10. Nicklas Sandström

    Svar till Daniel (2012-02-02 07:22)
    Antar att du har god insikt i verksamheten vilket jag har svårt att ha. Jag är helt övertygad om att det kommer att bli en bra lösning för länet med en ny ambulansaktör. Om det inte blir det så får vi väl göra om…

  11. Daniel

    Du säger att det i så fall bara är att göra om, en sådan process kommer ju att ta tre år och hur mycket är då redan förstört?
    Om det nu är en sådan bra idé med akutbil varför används inte en sådan i Umeå och Skellefteå där förmodligen nyttan skulle vara ännu större? Vad jag vet så har den diskussionen aldrig ens kommit upp för att spara pengar.
    Sen kanske du även kan svara på varför inte ambulansupphandlingen gällde för Umeå, Skellefteå samt Lycksele? Om det nu blir så mycket billigare per ambulans i de mindre orterna tänk då vad Landstinget kunde tjäna på ställen där det rullar flera stycken!

  12. Nicklas Sandström

    Svar till Daniel (2012-02-02 16:46)
    Hej Daniel!

    Nu blev det många frågor i samma. Om inte avtalet levs upp har landstinget rätt att avbryta det men nu hoppas vi att så inte blir fallet. Jag är övertygad om att det blir bra.

    Från Moderaterna och Alliansen har vi inte alls tyckt att akutbil är någon bra lösning och skulle inte vilja se det på fler orter.

    Jag prövar gärna att samtlig ambulans upphandlas i länet. Det tror jag kan ge besparingar som möjliggör att det går byta tillbaka till en riktigt ambulans i tex Åsele.

  13. Curt

    Kungliga Huvudstaden Stockholm har brandkårer som
    använder fyrhjulingar. De är snabbt på plats och
    kommer fram bra i trafiken.
    Jag undrar alltså om det är status att ha en stor
    ambulans?
    Först skulle ju en akutbil ersätta den. Dvs kunnig
    personal skulle komma till skadeplatsen och göra
    jobbet.
    Vad hindrar då att de inte kan använda det jag
    tidigare skrivit? Dvs snöscooter eller fyrhjuling
    som kan koppla till en hjul samt vid behov medar
    försedd vagn med bårplats och värme?
    De kan då vid behov föra patienter till sjukstugan.
    Samt att framkomligheten är ju ej att likna med en
    stor och tung ambulans, ute på småvägar som kanske
    ej hunnit plogats. Jmf med han som hittade mannen
    i bilen. Det var med snöscooter.
    Idag finnes bårar som fixerar patienten, så de
    klarar förflyttning som kanske skakar osv.
    Som skrivet, fyrhjulingar, vattenscootrar, snö-
    scootrar ingår idag i räddningstjänsten och det
    fungerar snabbt och effektivt. Så jag hoppas det
    ej gått status i ”upphandlingen av ny aktör”, utan
    att man sonderat vad som är bäst, året runt.
    ( På ett glesbygds ställe blev man av med sin fina
    stora brandbil. Den ersattes av en liten brandjeep.
    Men det var rätt. Tidigare hade den vattenfyllda
    stora brandbilen fastnat i en grusvägsgrop.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.