S vill slå sönder landstinget

 

 
Socialdemokratin i landstinget har det jobbigt just nu i länet med ockupationer av vårdcentraler och kraftiga folkliga protester mot deras sparförslag. Därför måste kommunalrådet i Umeå Lennart Holmlund (S) ha känt att han måste rycka ut till försvar. Likheterna med Don Quijote och Holmlunds inlägg är slående. Båda slogs mot väderkvarnar och hade dålig koll på hur saker och ting förhåller sig till verkligheten.
 
Nu är det Socialdemokratin som vill slå sönder landstingen med att bilda dåligt fungerade regioner. När det gäller avskaffa landstingsnivån och ersätta den med kommun och stat har Moderaterna har stämmobeslut på att bibehålla dagens struktur. Diskussionen är förvisso intressant om hur vården ska organisera sig för att möta framtidens utmaningar men på kort sikt är det inget som skapar mer resurser till vården.
 
Tillbaka till frågan om sjukstugan i Dorotea, den besparing som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör med att ta bort vårdplatserna på akutsidan är så liten gentemot den otrygghet och oro som förslaget skapar på orten. Från Alliansen valde vi att i vårt förslag spara främst på administration och regionförbundet för att ha råd att till exempel ha kvar akutvårdsplatserna och ambulanserna i inlandet. Hela Alliansens sparförslag finns att läsa här.
 
Avslutningsvis frågan om hur Alliansen hade gjort om vi hade fått styra i landstinget; det lär vi få reda på efter valet 2014. Till dess välkomnar jag fler inspel från Lennart i landstingsdebatten. Det höjer temperaturen i sjukvårdsdebatten.
 
 

 

Etiketter: , , , , , ,

7 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Nog kan vi räkna ut hur det skulle sett ut egentligen trots era argument med erat förslag. Det är strongt av er att stå på och språka om andras förslag. När statliga anslagen har skärs ned inför kommande åren. Eran filosofi lär lysa fram såsom gångna vårdskandal.
    Ni är väl för att tidigare insatser sätts in (inom primärvården), då är det bra med nära primärvård av kompetenta läkare på plats. Istället för att komma till akuten (icke akuta fall) och ta deras resurser så borde primärvården fungera som det ska göras. Förberedande insatser även vid stroke i hjärtattacker har en akutplats ingen direkt viktigast, utan tillgänglig kunskaper finns nära där det sker. Om en får stroke ute på fjällen eller i båten vid en insjö eller under jakten. Så är alltid avståndet till läkar/sjuksköterska kompetens (i jour) ett avgörande faktor. Den borde finns nära i Dorotea såsom i Sorsele.

  2. Nina G

    Ni skriver i ert budget förslag att ni vill spara 20 miljoner kroner på administration istället för majoritetens 8 miljoner. Vad innebär det? Vilken administration ska det sparas på? Vilka tjäner försvinner? Hur många tjänster försvinner?

    Debatten om att påstå att det går att spara 30 miljoner på minskat antal vårdskador har jag redan haft med dig på facebook. Jag tycker förfrande att det är oansvarigt att tro att man kan spara så mycket på det området när VLL behöver pengar NU och inte om fem år?

    Hur menar du att ”Tid för ansvar” är rätt begrepp att använda när ni sparar in på pengar som i verkligheten inte finns eller som in inte preciserar?

  3. Nisse

    Jag tycker att det ar helt i sin ordning! Varfor ska vi skattebetalare betala for hur manga politiska overbyggander som helst? Politikerna arbetar val inte gratis heller?

  4. Nicklas Sandström

    Svar till Nina G (2012-02-01 15:08)
    Av VLL 9824 anställda är 854 inom kategorin administration varav av dem är 320 inte inom direkt vårdnära verksamheter. Att då politiskt vilja spara 20 miljoner känns inte alls svårt då. Hur det i nästa steg ska gå till är en tjänstemannafråga och inte en politiskt fråga. Ställ frågan istället till S och Mp om hur många tjänster som försvinner i Projekt balans och be om samma svar där.

  5. Nicklas Sandström

    Svar till Krister Klermalm (2012-02-01 13:26)
    Jo, det är som du skriver viktigt att det finns god vård nära patierna som drabbas av akut sjukdom. Därför är det som sagt dumt att dra ner på ambulanser och akutsjukstugeplatser.

  6. Nicklas Sandström

    Svar till Krister Klermalm (2012-02-01 22:36)
    Jag uppfattade inte den frågan eller rättare sagt det påståendet. Ingen annan regering har satsat mer pengar än välfärden en Alliansregeringen. Totalt har 38 nya miljarder tillförts kommun- och landstingssektorn de senaste åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.