Verksamhetsbesök på Ögonkliniken

Produktionsflöde på Ögonkliniken
 
I veckan besökte jag för andra gången den här mandatperioden Ögonkliniken vid Norrlands universitetssjukhus (NUS) för att ytterligare lära mig mer om verksamheten där men framför allt studera hur de det senaste året jobbat med att utveckla verksamheten. Ögonklinken vid NUS har trots att de är i sammanhanget är en liten klink har de runt 30 000 patienter och utför 3 300 operationer varje år. Hälften av remisserna kommer från primärvården den andra hälften från optiker. Ögonklinken är en verksamhet som de senaste 10-15 åren har mångdubblat sin effektivitet och produktivitet samtidigt som den medicinska kvaliteten ökat.
 
Att jag gjorde ett återbesök på Ögonkliniken var främst för att studera och lära mig mer om hur de jobbat med sin verksamhetsförbättring genom Lean. Lean som i grunden handlar om ständig verksamhetsförbättring genom flödesförbättringar är lika aktuell för industrin som den är för sjukvården. Alla företag och organisationer har processer de jobbar med och genom att studera dem och se hur de går att förbättra är något som leder till högre kvalité och ökad produktivitet. Mitt perspektiv som politiker handlar lika mycket om patienten hamnar i centrum i den processen som att genom en verksamhet som jobbar systematiskt med ständig verksamhetsförbättring blir bättre.
 
Ögonklinikens Lean-arbete ingång i arbetet med Lean var att få bättre flyt med operationerna. Det var något som uppnåddes med bättre flödesanalys före, under och efter operationerna i kombination med daglig styrning. Effekterna blev så positiv så att med samma flödestänk genomförde de även Lean-konceptet för mottagningsverksamheten som även det blivit väldigt positivt. En viktig framgångsfaktor har varit att visualisera och få översikt över planering och över operationerna som ska utföras. Riktigt kul att se allt det positiva!
 
Jag kände mig väldigt nöjd med mitt besök och det var väldigt kul att få ett mycket bra och positivt exempel på hur framgångsrikt Lean varit. Ett stort tack till verksamhetschef Mikael Andersson som berättade mer om Ögonklinkens framgångsrika arbete. 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.