Tillslut är även landstinget i Västerbotten på banan

Sedan 2002 har fackförbundet Vårdförbundet drivit frågan om att införa vårdchocaher som ett stöd till de patienter som behöver stöd utanför sjukvården för att undvika regelbundna inläggningar. Tanken är att specialutbildad vårdpersonal ska hjälpa till och lotsa och identifierade patienter som behöver särskilt mycket stöd eller vård. Det kan till exempel vara så att patienten ringer till denna vårdlots och frågar om något istället för att komma in genom akuten och bli inlagd. Det tas helt enkelt ett helhetsgrepp om patienten dels sjukdomen men även kontakt med kommunerna. Allt handlar om att undvika onödiga kontakter med sjukvården och icke nödvändiga inläggningar på sjukhuset.
 
Under förra året motionerade jag om att även landstinget i Västerbotten borde införa den här modellen.  Även sedan tidigare har det väckts förslag om att ta lärdom av den här modellen som funkat mycket bra.
 
När försöket prövades i Stockholm läns landsting kunde de se att på bara 6 veckor ökade den skattade livskvalitet med 30 procent. Andra erfarenheter från försöket i Stockholm var att kostnaderna för denna vårdgrupp sjönk med 57 procent. Kostnaderna för akutvård sjönk med 40 procent.
 
Nu 10 år senare kommer så landstinget i Västerbotten på banan och ska införa vårdsamordnare. Det är exakt samma sak som vårdcoacher. Självklart är det glädjande att den Socialdemokratiska majoriteten i landstinget valt att lyssna på andra som lyft fram det här exemplet som mycket bra.
 
För landstinget i Västerbotten handlar det om cirka 1 500 patienter per halvår som omfattas av de kriterier som ställs upp. Av dessa har 170 patienter erbjudits extra stöd av de hittills sex anställda vårdsamordnarna. En mycket bra början.
 
I de utvärderingar som måste ske om något år tror jag att det här kommer visa sig enormt positivt av såväl patienter som sjukvården.
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.