Alliansen står upp för lasarettet i Skeå

Alliansen står upp för Skellefteå lasarett

I snart 100 år har Skellefteå lasarett erbjudit den norra länsdelen god sjukvård. Lasarettet är ett modernt och välutrustat länsdelssjukhus med verksamhet inom de flesta vårdspecialiteter.~Vid sjukhuset bedrivs också klinisk forskning på patientnära och angelägna sjukdomsområden. Vissa operationer utförs endast i Skellefteå för länets alla innevånare. Lasarettet är inte enbart en angelägenhet för Skellefteå utan för hela länet. På samma sätt som Norrlands universitetssjukhus inte är en angelägenhet enbart för Umeå utan också för hela länet och för Norrland.

Alliansen följer noga Skellefteåupproret och har stor respekt för de 35~000 personer som skrivit på namnlistor. De förändringar som socialdemokraterna och miljöpartiet genomför i Skellefteå, men även i övriga delar av länet är och har inte varit väl genomtänkta. Besparingarna leder till stora negativa konsekvenser för sjukvården och är ett hån mot Skellefteåborna. Neddragningarna på geriatriken och ortopeden har resulterat i ständiga överbeläggningar. Trots ett socialdemokratiskt vallöfte om en orörd barnavdelning har majoriteten dragit ner platser även där. Detta är inte en utveckling som vi i oppositionen står bakom. Riktigt bedrövligt blir det då sossarna försöker skylla ifrån sig och hävda att det skulle vara alliansregeringens fel. Men socialdemokraterna bär det fulla ansvaret för länets sjukvård.

De förändringar som nu sker beror främst på två orsaker. Den första är de 30 års långa socialdemokratiska maktinnehavet i landstinget som inte lyckats åstadkomma en långsiktighet i ekonomin. Detta leder till tvära kast där neddragning i vården kommer hastigt och utan analys eller konsekvensbeskrivningar. Alliansen hade i sitt alternativa förslag till kostnadsreduceringar andra åtgärder där förändringar skulle ske med större ansvar för ekonomi och för vårdens innehåll. Alliansen kan tänka sig neddragningar på administration, centrala anslag, projekt, Region Västerbotten och annat som inte är direkt sjukvård.  

Den andra orsaken är att vården idag ser annorlunda ut än vad den gjorde tidigare. I dag kan många patienter gå hem på eftermiddagen efter en operation till skillnad från förr då det kunde behövas några dygn för eftervård. Utvecklingen inom vården går idag så snabbt att det är svårt att hänga med när det ständigt utvecklas nya behandlingsmetoder och det erbjuds nya effektivare mediciner. Utvecklingen är oerhört positivt för den enskilde som har behov av sjukvård men det finns dock en prislapp kopplat till den utvecklingen som måste hanteras.

Nya utmaningar ställer även krav på organisation och ledarskap. Alliansen i landstinget ser behovet av en samlad organisation i länet där det finns möjlighet för överblick, transparens och möjlighet för styrning. I den organisationen ser vi möjlighet till att stärka upp det lokala ledarskapet på länets tre sjukhus. Beslut som är möjliga att fatta nära verksamheten ska självklart ligga där. Alla verksamheter ska kunna känna delaktighet och medskapande. Först då går det att lyckas med det lokala ledarskapet. Alliansen vill skapa de förutsättningarna.

Alliansen står upp för Skellefteå lasarett som är en mycket viktig del i ett länsuppdrag att erbjuda bästa tänkbara sjukvård för västerbottningarna. Det går att få mer sjukvård för skattepengarna genom att göra väl avvägda satsningar och rätt prioriteringar. Det behövs en ny politik för framtidens hälso- och sjukvård som väljer att ta ansvar för ekonomi och vårdens framtida utveckling. Tillsammans söker vi i Alliansen mandatet att vid nästa val ta över styret för landstinget i Västerbotten och därigenom säkra en trygg vård för skellefteåborna.  

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Marianne Nordmark (FP)
Gruppledare

Olle Edblom (C)
Gruppledare

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

 

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.