Läkarbristen i Sverige?

Ny statistik från OECD visar på att Sverige ligger över Europagenomsnittet i läkartäthet. Men svenskarna går mer sällan till doktorn än andra européer. Statistiken visar att Grekland har överlägset flest läkare per invånare i Europa. Med 6,1 läkare per 1 000 invånare har Grekland nästan dubbelt så många som EU-genomsnittet, som är 3,4. Med 3,8 läkare per 1000 invånare ligger Sverige på delad tredjeplats i läkartäthet, och Sverige tillhör också de länder där antalet läkare har vuxit mycket under 2000-talet.
 
När det gäller antalet läkarbesök per invånare ligger Sverige däremot bland de lägsta i Europa. Med 2,9 läkarbesök per person och år ligger vi på mindre än hälften av EU-genomsnittet, som är 6,3. Endast Cypern redovisar en lägre siffra. I andra ändan av skalan ligger några östeuropeiska länder med 11–12 läkarbesök per person och år, följda av Tyskland och Belgien.
 
OECD:s statistik väcker många frågor kring hur sjukvården i Sverige är organiserad. Finns inga enkla svar eller slutsatser. Jag tycker att statistiken är ett viktigt inlägg i debatten hur framtidens sjukvård ska organiseras och hur behovet av fler läkare kommer att öka om konsumtionen av sjukvård blir mer likt Europa.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Nisse

    Det är inte svårt! Utbilda fler läkare, så kommer lönerna att hållas tillbaka. Intresserade studenter finns mer än nog.

  2. Bo

    En annan statistik visar att vi har många läkare med utländsk bakgrund. I många fall förstår inte patienterna och läkaren varandra för att det är bristande språkkunskaper. Då kan man fråga sig om antalet läkare är ett bra mått eller om man skall ta fram siffror på hur många av läkarna som kan förstå och göra sig förstådda fullt ut? Det är en viktig patientsäkerhetsfråga.

  3. Daniel

    En annan viktig punkt är att i vissa länder slipper du karensdag om du får ett intyg på att du verkligen är sjuk. De måste alltså besöka en läkare/vårdcentral vilket borde öka besöksantalet enormt i dessa länder. Sverige är ett fattigt land jämfört med andra oecd-länder, sämre sjukvård, färre poliser och hög kriminalitet.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Delar uppfattningen att det är en dålig idé med en modell att uppsöka vård för att få intyg på att du verkligen är sjuk. Det skulle bli ett enormt resursslöseri. Delar däremot inte alls uppfattningen att Sverige är ett fattigt land med dålig sjukvård och hög kriminalitet. Då får du komma med fakta som skulle visa det. Jag tycker vi har mycket att vara stolta över när det gäller hur Sverige funkar och den sjukvård vi har här.

  4. Anders Blomdahl

    Läkarförbundet har ett absurt stort inflytande. De anser att antalet utbildningsplatser inte ska utökas. Detta är ur facklig synpunkt en självklar hållning för att behålla höga lönenivåer. Frågan är varför arbetsgivaren, politiken medverkar i denna lönestegrande hållning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.