Kostnaden för en folkomröstning

I dag är det en artikel i VK om kostnaden för den planerade folkomröstningen om vården i länet. Enligt de beräkningar som är gjorda blir kostnaden runt 10 miljoner. En siffra som går att jämföra med att besparingen av en ambulans i Åsele inte är mer än 1 miljon per år och för akutvårdplatserna runt 3 miljoner per år. Alltså nästan tre år verksamhet för den kostnaden. Det belyser hur liten besparingen är och ger sådana dramatiska påföljder för vården i inlandet.
 
Nu är det inte kostnaden som är det centrala utan den demokratiska rättigheten som faktiskt finns. I de här fallen måste demokrati få kosta. Om över 10 procent av befolkningen i länet har vill ha en folkomröstning är det mycket svårt att säga nej till att en sådan ska genomföras. Tycker det är synd att Socialdemokraterna gör en demokratifråga till en kostnadsfråga. Länets innevånare förtjänar bättre. Den stora folkomröstningen om vården i länet blir 2014.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Lennart

  Det är klart som sjutton att demokratin har ett pris – en kostnad med andra ord. Men i just den här frågan är det naturligtvis inte kostnaden i sig som är huvudproblemet. För egen del kan jag inte ta ställning till sakfrågan förrän jag vet vilka alternativa svarsmöjligheter som ges vid en folkomröstning.

  Och apropå demokrati och kostnader… i min värld är det en demokratisk självklarhet att alla människor i sin egen gemenskap ska beskattas lika. Det verkar dock inte gälla för Alliansen, som fortfarande inte tycker att pensionärer ska beskattas enligt samma skattetabell som löntagarna.

  Med din tes om att demokrati och kostnad inte har med varandra och göra, kan du knappast heller hävda att en rättvis beskattning av pensionärerna är en kostnadsfråga – det är ju även det en fråga om demokrati.

 2. johan

  Jag tror att ni politiker borde börja ta till er den forskning som finns inom kvalitetstekniken, speciellt den om kund centrerad plandering och kvalitetsstyrning av tid. Där man i forskning och genom praktiker kommit fram till att den värdeskapande tiden i organisationer många gånger ligger på endast 20%, medan 80% kan ses som icke värdeskapande och slöseri. i västerbottens kommuner är den värdeskapande tiden förmodligen ännu mindre.Hoppas du nicklas men även dina politiska kamrater börjar föra debatten om välfärden ur detta perspektiv istället, då förmågan att öka den värdeadderande tiden kommer leda till bättre resultat för sjukvård och skola. Det finns exempel på företag som tio dubblat sin omsättning bara genom att göra enkla värdeflödesanalyser och förvaltningar som minimerat sina kvalitetsbristkostnader med 30% vilket frigjort kapital till skola och sjukvård.

  Och sist, börja ta debatten om att stockholm dränerar umeå och stora delar av landet på akademisk och annan högutbildad kompetens. Detta är inte hållbart eftersom tillgången där nere inte motsvara efterfrågan på kvalificerade jobb. Alla högutbildade vid Umeå och andra universitet bör jagas med blåslampa att stanna kvar och stimuleras att starta företag runt om i länet.

  mvh Johan

 3. Nicklas Sandström

  Svar till johan (2012-12-04 23:48)
  Hej Johan!

  Många kloka ord!

  Jo, jag har tagit del av sådan forskning oxå och det ligger mycket i den. Däremot är det svårt att komma åt det väl i verkligheten. Det jobbas för fullt med Lean vilket är bra. Trots det finns det massor kvar att göra för att få ut mer värdeskpande tid än vad som sker idag.

  Instämmer! Umu utbildar för en nationell arbetsmarknad. Umeå kan tex göra mycket för att få ett attraktivare företagsklimat så fler startar företag här och anställer.

 4. Nicklas Sandström

  Svar till Lennart (2012-12-04 09:05)
  Hej Lennart!

  Jag delar inte din jämförelse att kostnaden för en folkomröstning och olika skattetabeller.

  När det gäller det så handlar det om att få fler människor i arbete genom att skatten är lägre. Det har även lett till fler jobb. Fler som jobbar gör att resurserna räcker till för mer och fler.

  Skatten är även sänkt i flera steg även för pensionärer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.