Rösta JA för en trygg, jämlik och rättvis sjukvård i hela länet!

Här nedan är det inledningsanförande som jag höll tidigare ikväll i folkomröstningsdebatten

 

Anförande folkomröstningsdebatt

Jag vill börja med att rikta ett stort tack till Västerbottensnytt som arrangerar denna debatt. Det är bra och viktigt att folkomröstningen om sjukvården i hela länet får uppmärksammas och debatteras. Jag vill även ta tillfället i akt och tacka folkinitiativet för deras hårda och tuffa arbete att få tillstånd denna folkomröstning.

För Moderaterna och Alliansen handlar denna folkomröstning om att hela länet ska ha en rättvis och jämlik sjukvård. För oss har det varit självklart att hela länet ska kunna känna en trygghet och veta att du kan få akutvård när du behöver det. Att skära ned på ambulanser och akutvårdsplatser är fel väg att gå. Därför är det självklart för oss att förespråka att hela länet ska rösta JA i folkomröstningen.

De akutvårdsplatser som funnits på sjukstugan i Dorotea har fungerat väl och gett trygghet till befolkningen. Att ta bort en ambulans för att först ersätta den med först en liten golf kombi för att sedan uppfinna ambulansen nästintill på nytt i form av en akutbil är rent utsagt vansinne. Att detta beslut med flera togs utan risk- eller konsekvensbeskrivningar förvånar nog ingen.

Om akutbilar är så bra varför ersätter inte Socialdemokraterna ambulanser med akutbilar på fler orter? Här har länets medborgare makten att säga ifrån och markera att ”vi vill ha en riktig ambulans med ambulansutbildad personal som kan hjälpa om dig om du blir akut sjuk”.

Folkomröstningen väcker även frågan om synen på trygghet och framtidstro i Västerbottens inland.  Vad skickar det för signaler från den politiska ledningen till befolkningen när de väljer att plocka bort akutvården från orten?

Handlar detta om pengar? Svaret är nej. Det är ytterst lite pengar vi pratar om, ungefär 3 miljoner vilket motsvarar 3 promille av landstingets budget. Troligtvis har det med hela processen blivit dyrare. Sen måste det understrykas att med bara en missad behandling av en stroke-patient i tid så är hela besparingen borta.

Trots massiv kritik och förundran från professionen, Vårdsverige, Uppdrag granskning, Socialstyrelsen och framför allt befolkningen i Västerbotten har Socialdemokraterna inte valt att backa. Att vi är där vi är idag är tackvare alla de 24801 länsbor som skrivit under för en folkomröstning för en rättvis sjukvård. Inte ens det har fått det styrande partiet att backa.  Det går det inte slås av tanken att detta måste handla om prestige. Jag är övertygad om att en viktig framgångsfaktor som politisk ledare är att visa ödmjukhet för felaktiga beslut som är tagna och faktiskt våga backa och göra om.

Nu när Socialdemokraterna inte vill backa från sitt beslut, hoppas jag att länets medborgare ser till att så blir fallet. Genom att rösta JA säger du som västerbottning stopp för nedmonteringen som sker av trygghet och akutvård i länet. Rösta JA för en trygg, jämlik och rättvis sjukvård i hela länet!

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

 1. Jonas Andersson

  Alliansen svälter kommuner och landsting sen ger du som moderat sken av att värna om sjukvården i västerbotten. Kan du visa hur anslagen för kommuner och landsting har ändrats under tiden alliansen haft makten jämfört med under socialdemokraternas tid vid makten?

  Sen undrar jag hur länge ska ni ha epitetet ”nya” framför ert partinamn? Ni hade det vid förra valet och innan dess. Är det gamla nyheter eller vad är det nya denna gång?

  Du gjorde en bra debatt.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Ingen regering sedan 1991 har generellt räknat upp statsbidragen. Sedan 2006 har Alliansregeringen tillfört kommun- och landstingssektorn 38 miljarder i nya resurser.

   ”Nya” handlar mer om att ständigt förändras i takt med samhällsutvecklingen.

   Stort tack för det!

 2. Marianne R Johansson

  Tyvärr känns det inte tryggt med alliansens vårdomsorg heller, då er främsta vision är att kunna ge privata vårdföretag möjligheten att subventioneras med skattemedel!
  Det är er ideologi, och jag tycker att ni skulle vara ärliga nog att säga det, istället för att tjata om valfrihet!
  Den ”valfriheten” ger tyvärr inte inlandet och fjällvärlden en tryggare vård!
  Jag tycker också att det är skandalöst skamligt av SVT att inte låta Vänsterpartiet vara med i debattpanelen, då vi vill att folket ska rösta ”ja” av en helt annan politik än Alliansen!
  Det var ett odemokratiskt beslut!

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Jag tycker att det är viktigt med valfrihet för att människor själv ska kunna välja vart de vill bland annat söka vård eller vilken skola man vill gå på.

   SVT:s val får stå för dem.

   Däremot är vi ju iaf överens om att man ska rösta ja söndag den 8 sep och det är ju bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.