Finansiering av akutvård är viktigast

Från ledande Socialdemokrater i länet pågår just nu ett försökt att lägga en dimridå i folkomröstningsdebatten kring vad ett Ja skulle innebära. Jag hade önskat att debatten hade handlat om rättvis, trygg och jämlik sjukvård i hela länet. Tyvärr försöker företrädare från Socialdemokraterna ställa länets kommuner mot varandra och mena att om inte besparingen sker på den orten kan de ske på något annat ställe som kan drabba någon annan istället. Oerhört osolidariskt. Nästa försök är att mena på att de kostnadsreduceringar som Moderaterna och Alliansen i landstinget har inte skulle vara trovärdiga. Våra förslag är fullt ut finansierade och genomräknade. Se här nedan för att se alla de satsningar och kostnadsreduceringsförslag som vi har presenterat.

Jag kan inte förundras över debatten ”vikten” av satsningar på kultur och regional utveckling. I dag satsar länet näst mest i landet på regional utveckling (SKL ÖJ). Argument som kommer fram är liknande de som jag fick höra för 13 år sedan då jag satt i kulturnämnden i Umeå kommun. Där fördes det emellanåt fram påståenden om att varje satsad krona på kulturen ger två tillbaka. Lika bra effekt verkar även satsningar på regional utveckling ge. Min motfråga blir varför dubblerar vi inte budgeterna och får dubbelt tillbaka om det är sådan sprängkraft i dessa områden. Jag betvivlar på den effekten. Däremot att kultur och säkert i vissa fall regional utveckling man bidra till attraktionskraft är något helt annat. Kultur är oerhört trevligt och positivt för att göra en stad attraktiv. Jag går emellanåt på Norrlandsoperan och utifrån det kan jag säga att vi har en symfoniorkester av världsklass.

I en artikel i gårdagens VK gick det att felaktigt att få uppfattningen att det är presenterat riktade besparingar på Norrlandsoperan (NOP) men så är icket fallet. Jag förde ett resonemang att av de kostnadsreduceringar som är riktade till Region Västerbotten är kulturanslag en av de delar vi kan tänka oss. Det är däremot inte samma sak att hela besparingen ska riktas till (NOP) eller att hela besparingen skulle ske inom kulturområdet. Ett annat förtydligande är att om Umeå vill ta ett större ansvar för kulturbolagen så får de självklart göra det men från VLL finns det som jag anser ekonomiska svårigheter att matcha upp sådana satsningar.

Kulturbolagen inom Region Västerbotten har ett anslag på runt 50 miljoner för år 2012 sen finns det en kategori på Övrig kulturverksamhet på runt 23 miljoner. Hela kulturbudgeten med länsbiblioteksverkamheten är på runt 100 miljoner. Av det är inte allt Västerbottens läns landsting som står för finansieringen. Hela budgeten för Region Västerbotten är på runt 240 miljoner och av dem står landstinget för 145 miljoner. I prioritering mot akutvård går det att spara in pengar men det betyder inte att vi ska upphöra med den verksamhet som idag bedrivs av Region Västerbotten.

 

Satsningar och kostnadsreduceringar i Allians för Västerbottens åtgärdsprogram för rättvis, jämlik och trygg sjukvård i hela länet

I Alliansens förslag till budget för 2013-2016 med mål och uppdrag presenterades en helhetsfinansiering för landstinget budget samt förslagen i denna rapport. Nedan följer ett sammandrag av Alliansens förslag på satsningar och kostnadsreduceringar.

Satsningar 2013 Kommentar
Fler vårdplatser länets sjukhus 20 000 Varje plats är beräknad till 700-900 tusen kr, vilket innebär cirka 25 vårdplatser totalt.
Satsning på minskning av vårdskador 5 000 Vår ambition är att därmed kunna nå målet om minskning av vårdskador samt målsättningen om det patientsäkraste landstinget år 2016.
Kompetensförsörjning: Fler AT/ST-block för läkar­studerande samt stimulans för fler specialistut­bildning för sjuksköterskor. 15 000  
Vårdval inom specialistsjukvård (BUP och idrotts- och motionsskador) 2 000 Regeringen har tillfört 4,6 miljoner kronor för att landstinget ska kunna utveckla vård­valet.
Ytterligare satsning på glesbygdssjukhus 1 000
Ytterligare satsning på primärvård/ 30 000
Ambulans i Åsele 1 000
Vårdplatser vid Dorotea sjukstuga 3 400
   
Kostnadsreduceringar 2013
Minskat omställningsbidrag för personalomställ­ning för förtida personalavveckling -4 500 Anslaget Är idag på 9,7 miljoner kr.
Justering av vårdplatser i Storuman och Vilhel­mina -2 000 Effekt av att akutvårdsplatserna återinförs vid sjukstugan i  Dorotea.
Centrala anslag/Hälsa 2020 -12 000 T.ex från: Utredningar, konsulttjänster och Vision 2020.
Konkurrensutsättning av ej direkt sjukvård -10 000 Som tex: Drift, logistik, mattransport, in­terntransport, telefoni samt pröva upphandling på all ambulansverksamhet i länet.

 

 

 

 

Överföring av verksamhet till primärvård -10 000
Ytterligare effektivisering inom administration och service -20 000 Av VLL:s runt 10 000 anställda är cirka 850 inom kategorin administration varav 320 inte inom direkt vårdnära verksamheter.
Effektivare ekonomistyrning, beställar/utförar-modell, kvalitetsersättningar, prestationsbase­rade ersättningar och effektivare vårdkedjor samt genom bättre använda IT-lösningar. -5 000 I SKL:s öppna jämförelser har till exempel Östergötland och Uppsala läns landsting cirka 500 miljoner kr mer resurseffektiv vård än VLL utan sämre kvalité.
Minskning av bidrag till region Västerbotten -20 000
Patientavgifter -8 000 Av dessa är 4 miljoner slopad slutenvårdsra­batt som bara VLL och VG har.
Mer resurseffektiv vård genom vårdlotsar -6 000 Mycket positiva resultat från landstingen i Stockholm och Östergötland.
Minskad onödig förbrukning av läkemedel (tex genom APO-dos)samt effektivare förskrivning av läkemedel(recept/rekvisation). -4 000
Minskade vårdskador/vårdrelaterade infektioner -25 000 Vårdskador kostar runt 225 mkr per år för VLL. T.ex. Sett till jämförande statistik mel­lan landstingen ligger VLL fjärde högst och näst högst i vårdrelaterade infektioner.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.