Med röstsiffrorna 7-5 så blev sparpaketet verklighet

I dag har Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) med röstsiffrorna 7-5 och 1 ledamot som avstod tagit beslutet om att verkställa det tidigare presenterade sparpaketet av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Alliansen röstade enheligt emot.

Sparpaket slår hårt mot inlandssjukvården och mot barn, äldre och psykiskt sjuka i hela länet. Alliansen har sen tidigare presenterat ett alternativt sparpaket och idag så föreslogs därför en annan lösning. Läs hela Alliansens förslag genom att klicka här.

 
Allianspartierna föreslog alltså följande förändring i förslaget till verksamhetsplan för HSN:
 
Yrkande
 
Ärende 4 Hälso- och sjukvårdsnämnden
Verksamhetsplan och budget 2012 VLL 1383-2011
 
 
Alliansen yrkar på följande justeringar, enligt Alliansens bilaga – Tid för ansvar, i hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsplan:

 

 1. Ambulanserna i Malå, Åsele, Skellefteå och Robertsfors blir kvar.
 2. De föreslagna neddragningarna av vårdplatser inom verksamhetsområdena medicin, kirurgi och regionvård halveras.
 3. Barn, multisjuka äldre och psykiskt sjuka värnas då vårdplatserna reduceras.
 4. Ett utökat samarbete i form av samverkan mellan sjukstugorna,  samt att samarbetet mellan sjukstugorna och kommunerna genomförs.
 5. Entreprenadupphandla samtliga ambulansverksamheter i länet.
 6. I första hand ska besparingar göras på det som inte har med sjukvård att göra, till exempel administration och centrala anslag inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde
 7. Den planerade överföringen av 15 000 läkarbesök halveras till 7500 läkarbesök som överförs till primärvården
 8. Genomföra kostnadsminskning avseende sänkta vårdskador med 30 procent, vilket skall ge en kostnadsreducering med 30 mkr
 9. Kostnadsminskningen med att införa aktiv hälsostyrning skall ge sänkning av  kostnaderna med 7 mkr

 

 

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

 1. Nisse

  Det är klokt att föreslå besparingar på sådant som inte är direkt sjukvårdande behandling. Men ni har inte föreslagit nedskärnigar avseende länstrafiken, däribland satsningar på olönsam samt inte tidspassande tågtrafik, ingår! Varfär i hela världen ska länstrafiken ingå i landstingets uppdrag? Kommunerna är väl bättre ägnade att syssla med trafik!

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Nisse (2011-11-02 15:38)
  Finns som du är inne på mycket att göra med kollektivtrafiken i länet. Redan nu sker stora effektiviseringar för att anpassa trafiken till de pengar som de fått. Från 1 januari nästa år övergår länstrafiken till Region Västerbotten så att landstinget kan just syssla med sjukvård.

 3. Kennet Bergqvist

  Det verkar som ert förslag bygger på ett antagande av minskade vårdskador ska finansera stora delar av det.

  Vore intressant och se era beräkningar på hur ni har fått fram siffran 30 mkr?

 4. GossenRoda

  Punkterna 8 och 9 är kvalificerat snömos, skulle aldrig accepteras i en affärsdrivande verksamhet. Går inte att mäta och är därför värdelöst som mål.

 5. Nisse

  När länstrafiken går över till region Västerbotten, kommer verksamheten att vara ännu mer svåröverskådlig, ur ekonomisk synpunkt, än idag. Då behövs aktiva politiker och journalister, för rimlig hantering av vårda skattemedel.

 6. Nicklas Sandström

  Svar till GossenRoda (2011-11-02 17:43)
  Det finns mycket i landstingets regi som skulle behöva fler styrande/måtbära mål och uppföljningsidikatorer för att bättre kunna styra sjukvården.

 7. Nicklas Sandström

  Svar till Kennet Bergqvist (2011-11-02 15:51)
  Majoriteten beräknar kunna spara 10 miljoner och vi ytterligare 30 av totalt 225. Det finns ingen exakt kalkyl att nå det utan det är den ambition som vi tror är realistisk att nå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.