Är det inte bättre att köpa in en ambulans istället för att investera i nya akutbilar?

Ambulans till salu.

Pressmeddelande 120302: Är det inte bättre att köpa in en ambulans istället för att investera i nya akutbilar?

Ambulansen i Åsele har efter beslut av Socialdemokraterna och Miljöpartiet ersatts av en akutbil. Akutbilen var från början en vanlig golf som sedan byttes ut mot en golf kombi. Enligt uppgift ska den nu bytas ut mot en ännu större bil.

Konceptet med akutbilen är fortfarande att samma personal som förut var i ambulansen nu ska använda personbilen med samma utrustning som i en ambulans. Något som under den första månaden har varit problematiskt då personbilen inte varit ändamålsenlig. Det har till exempel inte gått att vårda en patient inne i bilen. Frågan är då om det inte hade varit bättre att köpa en begagnad ambulans istället för att gång på gång ska köpa in större bilar? Nu tipsar oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) att det finns en begagnad ambulansbil årgång 2006 på nätet att köpa in som skulle vara betydligt billigare än att köpa in nya personbilar.

– Allra helst skulle Sandström vilja att Socialdemokraterna och Miljöpartiet backar från beslutet om neddragningarna av vården i inlandet. Men tills vidare skulle det åtminstone bli billigare att ersätta akutbilen med en ambulans istället avslutar Sandström.

 

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Självklart och mitt i prick:) Men jag är rädd att det gått prestige i detta och nu har Peter O. helt plötsligt jättemycket pengar. Undrar hur mycket deras besparingsförsök hitintills överstigit tidigare kostnader?

  2. Robert Appelfeldt

    Såg givetvis uppdrag gransknings inslag om detta och då undrar man självklart om allt står rätt till hos ledningen? In i absurdum skulle man försvara akutbilen som i första hand var en vanlig golf sen en kombigofil och ingen som var i närheten o klara kraven för en ambulansbil.
    Jag är själv civ ekonom och från västerbotten men numera boende i sthlm. Rätt insatt i besparingar och så vidare men detta måste vara själva definitionen på förslag som är dumsnåla. I inslaget visade det sig att akutbilen krävde när det väl var en akut sitation betydligt mer resurser för att lösa samma problem som en ambulans hade gjort. Men ok jag förstår till viss del att dessa tillfällen är mkt mkt sällsynta givet pop i åsele men å andra sidan det är som en försäkring som vi alla och åseleborna redan betalat för…

    Landstingens 150 msek besparingskrav beror inte på en ambulans i åsele och skall inte påverka en livsnödvändig ambulans i åsele. Se mer på ex läkar sitationen, ex stafettläkare. Landstingsprojekt som bedrivs inom landstinget men är ej nödvändiga. Har kännedom om dessa som gammal handläggare inom länsstyrelsen i västerbotten…

    Skärpning landstinget i västerbotten!!!

  3. Dannne

    Hej. Efter att sett uppdrag granskning så blir man orolig över att landstinget med en sådan beslutsfattare som dessutom är läkare fattar sådana korkade beslut. Exemplet där kvinnan höll på att frysa ihjäl kostade ju landstinget åtskilliga merkostnader då det behövdes först akutbil sedan ambulans o ambulans igen och sist helikopter! va kostade det landstinget? och vad är ett liv värt? Jag är varken läkare eller boendes i Åsele som tur är, men så mycket vet jag att de pengar som landstinget sparar förlorar bygden i förlorade skatteintäkter då folk väljer andra städer att flytta till och inflyttningen drabbas pga bristande säkerhet. Landstingsdirektören borde ju även prata med kommunen om detta och det har han kanske gjort. Så går det när man rekryterar fel man har fel parti i ledningen. Jag har jobbat som säljare på volvo och vet att byta bil hit och dit kostar åtskilliga kr för personen, i detta fallet landstinget. Att dessutom ha en omålad akutbil utan vare sig blåljus eller dekaler gör ju bilen till ett icke utrycknings fordon o bilen i sig skall väl antagligen vara godkänt av myndighet att få köra akut med blåljus signal! vilket ger till föld att nuvarande bil skall följa hastighets bestämmelserna ( jag kan ha fel där) . Nu mera jobbar jag på ikea där det sparas pengar men på rätt sätt, och ett smart sätt för att kunna sänka priser på våra möbler men ändå bibehålla kvalliteten ( 25 års garanti på köksluckan tex) . Men säkerheten för våra kunder går alltid först . Som Landstinget i Åsele gör nu är att sätta patientsäkerheten i andra hand och ekonomin första vilket är helt felprioriterat. Fortsätt jobba för Ambulansen Åsele.
    Vänligen / Dan.

  4. Nicklas Sandström

    Svar till Robert Appelfeldt (2012-03-02 22:29)
    Hej Robert!

    Du får inte glömma bort att tjänstemännen gör det som politiken bett dem att göra. I det här fallet är det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som beställt den indragna ambulansen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.