En kommunist i Sveriges regering?

 

 
 
Trots mycket lågt förtroende även hos sina egna väljare hoppas Mona Sahlin på att bilda regering med Miljöpartiet och Vänsterpartiet efter valet. Det enda vi säkert vet är att det skulle innebära skattehöjningar motsvarande cirka en månadslön per år för en person med vanlig inkomst.
 
Om Mona Sahlin får sin vilja igenom innebär det att Vänsterpartiet tar plats i en regering för första gången någonsin. När partiledaren Lars Ohly fick formulera det han önskade skulle stå på löpsedlarna efter valet 2010 skrev han: ”Efter 93 år i opposition – nu tar vänstern plats i regeringen.”
 
Det finns goda anledningar till att partiet och dess politik hållits utanför samtliga svenska regeringar under dessa 93 år. I årtionde efter årtionde var Vänsterpartiet uttalat antidemokratiskt, stödde de kommunistiska diktaturerna och ockupationerna av våra grannländer och stod för att införa en kommunistisk diktatur även i Sverige. Det är ett parti som därför har ansetts demokratiskt opålitligt, hållits utanför exempelvis försvarsfrågor och har bekämpats ihärdigt inte minst av Socialdemokraterna i regeringsställning.
 
Mycket tyder på att Vänsterpartiet har blivit mer extrema efter Gudrun Schymans avgång. I partiprogrammet som är reviderat så sent som 2008 lyfts marxistisk teori fram som ett viktigt politiskt verktyg, marknadsekonomin ifrågasätts och planekonomins fördelar lyfts fram. I programmet krävs avskaffande av ägandet av produktionsmedlen, såväl det samhälleliga som det privata, vilket ska ersättas av gemensam förvaltning och gemensamma resurser.
 
Sverige skulle få Nordkoreas ekonomiska modell. Det om något torde vara en extrem politik.
Partiledaren Lars Ohly slutade kalla sig kommunist härom året, men har förklarat: ”Jag har varit kommunist sedan jag gick med i Kommunistisk ungdom 1978 och aldrig förknippat det med diktatur eller förtryck.” Diktaturen Kuba beskriver han som ett fantastiskt exempel på hur man under mycket fattiga förhållanden kan uppnå folkligt deltagande och ekonomisk rättvisa. Likaledes säger sig Ohly föredra diktatorn Fidel Castro framför Tony Blair.
 
Mona Sahlin bör därför i god tid före valet redovisa såväl den gemensamma politiken som de ministerposter Vänsterpartiet skulle komma att besätta. Allt annat vore att föra väljarna bakom ljuset.
 
Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Wotan

    Ojojoj, nu är paniken nära i Allianslägret när man tvingas sänka sig till sån här skrämselpropaganda.

    ”Det enda vi säkert vet är att det skulle innebära skattehöjningar motsvarande cirka en månadslön per år för en person med vanlig inkomst.”

    Nej, det vet vi inte alls. Svammel.

    ”Sverige skulle få Nordkoreas ekonomiska modell.”

    Herregud, lugna ner vulgärdebatten lite.

  2. Andreas

    Jag kan inte säga något om Lars Ohlys egna tankar och agerande, men det krävs mer än lovligt tjocka ideologiska skygglappar för att kunna sätta likhetstecken mellan Vänsterpartiets politiska mål, marxistisk teori och Nordkorea. Om det är omöjligt för dig att inse kan jag rekommendera en grundläggande kurs på valfritt universitets humanistiska eller samhällsvetenskapliga fakultet.

    Vad gäller Vänsterpartiets historia har partiet uppenbarligen haft mycket märkligt för sig. T.ex. har man kämpat för allmän rösträtt och alla välfärdsreformer; förbättringar som Moderaterna konsekvent varit emot.

  3. Alternativ

    Rösta istället då på Mp och Socildemokraterna, helst de gröna. Om du vill minska klyftorna, höja tillväxten och ökad trygghet.

  4. Gonzo

    Jag kan inte annat än hålla med. Min mamma var från Östtyskland och jag flera gånger besökt landet. Det är skrämmande hur naiva folk är när det gäller kommunism. De tycks tro att bara för att Ohly säger snälla saker så är det han vill genomföra alltigenom snällt. Men guess what, kommunisterna i Östtyskland pratade också om ”demokratisering” och ”rättvisa”. De nämnde aldrig övervakning av varje liten aspekt av invånarnas liv eller enorm fattigdom och miljöförstöring. För mig är det sorgligt att landet som min mamma fick frihet i kan få samma typ av regim som hon lämnade en gång.

  5. Conny Forsström

    Ska vi föra vulgärdebatt kan vi ju fundera över hur Sverige hade sett ut om moderaternas nej till rösträtt och semester t.ex., gått igenom? Detta är alltså bara exempel på vad detta bakåtsträvande och reaktionära parti röstat nej till. Kanske vi ska diskutera även den aspekten av historien? Eller månne det blir jobbigt för moderaterna att kännas vid de pinsamma nej man stått för?

  6. Nicklas Sandström

    Svar till Conny Forsström (2010-04-11 23:01)
    Regeringen med statsminister Lindman (M) drev 1909 genom en lagändring som införde proportionella val med rösträtt för män. År 1917 då Per Albin Hansson (S) styrde gick Arvid Lindman med på allmän och lika rösträtt. När det gäller semester har vi ansett att det var något arbetsmarknadernas parter skulle komma överens om allt enligt den dåvarande svenska modellen. Jag och moderaterna har inget att skämmas över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.