Vänsterpolitik gör det dyrare att anställa studenter och unga

Med vänstern vid makten blir det ett rödgrönt jobbstopp med en särskild skatt riktad mot unga. Med vänsterpartiernas budget blir det 8 590 kronor dyrare per år att anställa en student som jobbar extra och tjänar 4 000 kronor i månaden. Detta kommer göra det mycket svårare att få fler unga att få jobb.

 
En ny alliansregerings viktigaste uppgift måste vara full sysselsättning och särskilt måste ungdomar prioriteras. Att ha ett jobb är kanske det viktigaste för en människas möjlighet till självförverkligande. Ett arbete ger arbetskamrater, ett socialt sammanhang och i de allra flesta fall en mening i tillvaron. Men självklart ger ett arbete också pengar vilket skapar trygghet och möjligheter. Då går det inte att göra det dubbelt så dyrt att anställa unga som vänstern vill.
 
Etiketter: , , , , , , ,

17 kommentarer

 1. your biggest fan

  Fy fan vilket vinklat inlägg! Aretsgivaravgiften återinförs för den som vill anställa ungdomar, för att den avskafafde arbetsgivaravgiften aldrig ledde till att arbetsgivare anställda nå fler ungdomar. Dessutom nämner du inte att V föreslår höjt studiemedel så att studenter inte ska tvingas jobba för att klara sin försörjning under studietiden. Att du dessutom kopplar det här till ungdomarbetslösheten är hyckleri då du själv vet att studenter inte är arbetslösa utan just det: studenter

 2. Peter Burström

  Del 1:

  Men förutsätter inte högerns ungdomsrea att företag faktiskt behöver folk att anställa? Hade det varit så att denna skatt faktiskt gjorde att företag anställde ungdomar i högre grad borde ju inte en av fyra unga vara arbetslös.

  Det som händer är att de företag som redan har en massa unga arbetare anställda drar in storkovan utan att anställa nya. Detta beror på att exempelvis McDonald’s, som ju gjort enorma vinster på detta, inte behöver fler som arbetar för att sälja fler burgare. Det i sin tur beror på att marknaden för burgare är mättad.

  Så var kan alla dessa ungdomar anställas?

 3. Peter Burström

  Del 2:

  Jag skulle tycka att det skulle vara smartare att anställa dem i offentlig sektor där vi vet att en investerad miljon blir i runda slängar 3 heltider istället för att lasta stora företag med stålar. Men de kanske i sin tur har finansierat er kampanj, det finns ju inget sätt att veta det.

 4. Arbetare

  Ifall arbetsgiv.avg. höjs för redan anställda, skulle då MacDonalds avskeda alla unga? Knappast troligt.
  Vem skulle då grilla hamburgaren? Någon av dina vänner eller någon utförsäkrad reumatiker eller cancersjuk med lönebidrag?

  Jag tror att MacDonalds klarar sig fint utan bidrag!

 5. Nicklas Sandström

  Svar till your biggest fan (2010-07-19 17:28)
  Har mycket svårt att tro att företag kommer att anställa fler unga eller har råd att ha kvar dem om man gör det dubbelt så dyrt. Har inte sett att Vänsterpartiet fått gehör för sina krav på höjda studiemedel i de rödgrönas gemensamma budgetförslag.

 6. Nicklas Sandström

  Svar till Peter Burström (2010-07-19 21:47)
  Om det funkar så bra så varför anställer vi inte alla arbetslösa i den offentliga sektorn om det är en sån bra idé…? Du glömmer bort vem som ska betala för det. De pengarna kommer från privata företag som betalar in skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. Så vart ska alla anställas? Visst en del behövs inom det offentliga men de allra flesta behövs i de privata företagen. För åstadkomma det behöver vi göra det enklare och billigare att starta och driva företag.

 7. Nicklas Sandström

  Svar till Arbetare (2010-07-19 22:07)
  Om kostnaderna ökar för företag likt McDonalds så behövs pengarna komma in från något annat ställe. Antingen måste mde skära i personalkostnaderna eller höja priserna. Men frågan kvarstår: Hur får man fler jobb till unga genom att göra det dubbelt så dyrt?

 8. Peter Burström

  Niklas. Du har fel. Det behövs generellt sett inte folk i privat sektor. Hade det varit så hade näringslivet behövde folk skulle vi inte leva med den arbetslöshet på 300.000 personer som ni ordnade sist ni satt i regeringen idag genom att sparka folk i offentlig sektor. Då hade den arbetslösheten absorberats. Det behövs folk i offentlig sektor, vilket blir helt uppenbart om man kollar på klasstorlekar, utslitningar av undersköterskor, dagisplatsbrist, infrastrukturproblem, och hundratals andra verksamheter som skriker efter anställda men det finns inte pengar.

 9. Maria

  Du har inte fattat poängen, Niklas. Ni gjorde det dubbelt så billigt att anställa unga när ni säkte arb.avgiften. Har det lett till att företag anställt fler unga? Svar: Nej!

 10. Peter Burström

  Fördelarna med att anställa människor i offentlig sektor är många:

  1. Så fruktansvärt mycket dyrare är det inte att anställa människor än att ha dem i arbetslöshet, i synnerhet inte om man räknar in alla skador och problem som är fattigdomsrelaterade; ökad alkoholism, brottslighet, depressioner och så vidare.
  2.Med en miljon investerade kronor i offentlig sektor vet vi exakt hur många jobb som skapas. Sänker vi skatten för privat sektor gnider de händerna och anställer inte fler människor om det inte finns en marknad för det de säljer.
  3.Offentliga satsningar ger långsiktiga vinster (forts)

 11. Peter Burström

  , som exempelvis att med ökad lärartäthet kan man anta att elever lär sig bättre, att fler fritidspedagoger gör att barn blir sedda och får bättre självförtroende, att fler psykologer gör att sjuka mår bättre, etc. Dessa effekter syns inte förrän efter kanske tio år, så borgare som du själv räknar säkert bort dem som förluster i kvartalskapitalismen vi lever under.

 12. Nicklas Sandström

  Svar till Maria (2010-07-20 15:23)
  2008 var arbetslösheten bland unga lägre än på mycket länge. Sen kom en djup internationell lågkonjunktur som gjorde att många blev arbetslösa. Sverige håller sakta med säkert att återhämta sig. Sen får man komma ihåg att arbetslösheten bland unga var som störst då Socialdemokratin styrde under högkonjunktur.

 13. Nicklas Sandström

  Svar till Peter Burström (2010-07-20 15:31)
  Du glömmer fortfarande bort hur den offentliga sektorn finansieras – genom att privata företag betalar in skatter. Först då har vi råd med att värna välfärdens kärna. Om nu detta var lösningen på alla problem varför gjorde man inte så under alla år som socialdemokraterna styrde Sverige?

 14. Peter Burström

  Varför man inte gjorde så tidigare får du fråga de sossar som då styrde. De hade säkert en bra anledning. Det var innan jag blev aktiv. Jag tänker inte stå till svars för allt korkat tidigare sosseregeringar gjort, lika lite som jag tänker ställa dig till svars för att moderaterna var mot lika rösträtt, semester, 8-timmars arbetsdag istället för 10 eller 12, utbyggnad av barnomsorg etc etc.

  Angående finansieringen finns det ett nice budgetförslag. Läs det. Svårt att få ned på några hundra tecken.

 15. Nicklas Sandström

  Svar till Peter Burström (2010-07-20 20:38)
  Att de inte genomförde det beror helt enkelt på att de pengarna inte finns. Du har fortfarande inget svar på hur du vill finansierar dina visioner. I det budgetförslag du hänvisar till finns bara en bråkdel av de pengar som skulle behövas.

  Rätt tramsigt att hänvisa till historiska händelser – som dessutom är rent felaktigt. Högerpartiet var aldrig emot lika rösträtt, ansåg att arbetstid skulle regleras mellan arbetsmarknadernas parter, i senaste budgetförslaget för Allians för Umeå tillförs mer pengar till barnomsorgen än vad S vill. Låt oss åtminstone debattera samtiden.

 16. Peter Burström

  Ja, lämna historien därhän, det är min poäng! Jag håller inte dig ansvarig för moderaternas mörka förflutna. Men det var du som började 😉

  Och, på samma sätt som din regering knappast kan genomföra allting man vill första mandatperioden, kan heller inte sossar lyckas med världsfred i en enda budget.

  Men frågan är vilket samhälle man siktar på. Jag vet var jag vill någonstans, och jag vet var borgarna vill någonstans, och jag vet att dit borgarna vill, vill inte jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.