Alliansen för Västerbotten – en folkomröstning för en rättvis sjukvård i hela länet

 

Pressmeddelande 130213: Alliansen i Västerbotten – en folkomröstning för en rättvis sjukvård i hela länet: 

 

För mer information kontakta: Nicklas Sandström (M) 070 254 45 15, Marianne Normark (FP) 070 243 57 04, Olle Edblom (C) 070 564 44 65, Birgitta Nordvall (KD) 070 278 58 10.

Idag hade Allians för Västerbotten en presskonferens där de redogjorde för sin syn på folkomröstningsfrågan där såväl frågeställning som förslag till valdatum presenterades. Alliansen menar att länet står inför en stundande folkomröstning beror i grunden på ett bristfälligt ekonomiskt ansvarstagande under de senaste 20 åren och ett mycket illa genomfört sparpaket för inlandssjukvården. Alliansen har visat att det går att prioritera annorlunda för att bevara en trygg och rättvis vård i hela länet.
 
Allianspartierna menade att genomföra en folkomröstning är en demokratisk möjlighet och rättighet för medborgarna i länet för att ansvarspröva den sittande majoritetens beslut. Valrörelsen står alltså i grunden mellan medborgarna som kräver en rättvis sjukvård i hela länet å ena sidan och Socialdemokraterna och Miljöpartiet å andra sidan som velat försämra bl.a. akutsjukvården i inlandet. Alliansen förespråkar den fråga som finns formulerad av folkinitiativet.
 
Till den fråga som den Socialdemokratiska landstingsmajoriteten presenterat stödjer Alliansens ett nej-alternativ. En folkomröstning förändrar inte i sak Alliansens syn på hur en rättvis och trygg hälso- och sjukvård ska utformas i hela länet menar de.
 
Efter en samlad bedömning anser Alliansen att folkomröstningen bör ske i samband de allmänna valen 2014 som trots allt bara är ett år bort. Att ha folkomröstningen i samband med de allmänna valen innebär väsentligt lägre kostnader för landstinget och skattebetalarna säger Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd, Marianne Normark (FP) gruppledare, Olle Edblom (C) gruppledare, Birgitta Nordvall (KD) gruppledare, i en kommentar.
 
 
På denna länk finns rapporten som vidare utvecklar Alliansens stådpunkter
 
 
Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Nicklas Sandström

    Svar till QA (2013-02-27 08:14)
    Hej QA!

    Jo, jag har läst delar av den artikelserien. För mig handlar det inte om införande av vårdval eller inte utan den ekonomiska styrmodell som finns inom sjukvården och dessbaksida en intressant och viktigt debatt att föra. Någonstanns måste det finns någon form av ekonomisk styrning då det finns begränsat med resurser och hur det ska utformas är viktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.