Kompromiss kring folkomröstningsfrågan

Pressmeddelande 130227: Alliansen i Västerbotten – Kompromiss kring folkomröstningsfrågan
 
För mer information kontakta: Nicklas Sandström (M) 070 254 45 15, Marianne Normark (FP) 070 243 57 04, Olle Edblom (C) 070 564 44 65, Birgitta Nordvall (KD) 070 278 58 10.
 
I går enades samtliga partier om vilken frågeställning som ska ställa i den kommande folkomröstningen samt att valdagen blir detta år i september.
 
Den nya frågeställningen har följande utformning:
 
Som en del i att nå balans i ekonomin beslutade Västerbottens läns landsting 2011 att minska antalet vårdplatser i Dorotea och att ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil.
Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser och läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans? (ja/nej/blankt)
 
Alliansen lyfter fram att det är viktigt för demokratin och den fortsatta processen kring folkomröstningsfrågan att det gick att nå en kompromiss kring frågeformuleringen och valdagen. Nu kan den fortsatta debatten fokusera på själva sakfrågorna säger de i en kommentar.
 
Alliansen konstaterar vidare att:
 
         Frågans utformande överensstämmer i betydligt större omfattning till det som över 24 000 medborgare skrev under namninsamlingen för.
         De konkreta delarna i namninsamlingen med vårdplatserna vid sjukstugan i Dorotea samt läkarjourkedja samt ambulans i Åsele finns omnämnda i frågeställningen.
         Frågans utformande gör att ett ”ja”-val är detsamma som vad folkinitiativet vill uppnå.
         Det som var svårast att kompromissa fram var det som i folkinitiativet formulerades ”sjukvård för alla” vilket syftade på ett brett åtgärdspaket för hela länet. I frågans utformning i ”att utforma ett åtgärdspaket för hela länet” blir det upp till landstingsfullmäktige att tolka valresultatet. Ett starkt ”ja”-valresultat blir en tydlig signal för att utforma ett åtgärdspaket för en trygg inlandssjukvård. Minimum är att återställa akutvårdsplatserna i Dorotea med läkarjourkedja samt ambulansen i Åsele.
         Valdagen blir i september i år vilket av tradition är en bra valmånad även om det är en kompromiss.
         Medborgarna i länet får folkomrösta om den förda Socialdemokratiska sjukvårdspolitiken med minskade av akutvårdplatser i inlandet och införande av akutbil istället för ambulans är önskvärd eller inte.  
 
 
Från Alliansen kommer vi fortsätta att driva den politik som är förd sen tidigare med akutvårdsplatser vid sjukstugorna och en trygg inlandssjukvård där Åsele får en stationerad ambulans säger Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd, Marianne Normark (FP) gruppledare, Olle Edblom (C) gruppledare, Birgitta Nordvall (KD) gruppledare, i en kommentar.
 
 
 
 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.