Vilsen socialdemokrati ger landstinget osäker kurs

I går skrev jag och mina alliansgruppledare följande repliksvar i VK:

Vilsen socialdemokrati ger landstinget osäker kurs

Den ytterst ansvariga för sjukvården i Västerbotten Socialdemokraten Peter Olofsson vänder sig i ett replikinlägg (26/9) till oppositionen för att få hjälp med att kunna ta ut en ny färdriktning för landstinget. Något som Alliansen gärna hjälper till med. Under de senaste 15 åren har det funnits ett tydligt alternativ till det Socialdemokratiska styret med stora skattehöjningar och problem med ekonomin. Nu har det förvisso skett förändring den här mandatperioden med en ny politisk färdriktning. En socialdemokratisk färdriktning med stöd av miljöpartiet som har haft som överordnat mål att genomföra stora nedskärningar i vården utan vare sig analys eller konsekvensbeskrivningar. Inte helt oväntat har inte det hjälpt. Ekonomin för året pekar på lika stora underskott som förut. Den kurs som nu sossarna har färdats åt har alldeles uppenbarligen resulterat i en rejäl dikeskörning.

En mer framgångsrik politisk färdriktning hade varit en som varit tydlig med överordnade principer om vad den politiska viljan är med vården. Några sådana visioner och principer har S-ledningen fortfarande inte presenterat. I repliken verkar det snarare som sossarnas ideologiska kompass tar sin utgångspunkt i att tycka tvärtemot vad Alliansen gör eller helt enkelt presentera en felaktig bild av de förslag som finns.

Alliansen har en tydlig färdriktning med de politiska förslag som presenteras. Förslagen tar sin utgångspunkt i en solidariskt finansierad sjukvård som ska erbjuda alla länsbor rätt till vård på lika villkor efter eget val. En vård som ökar tryggheten, inte skapar en otrygghet med till exempel indragna ambulanser och vårdplatser. Rätten till en likvärdig vård får aldrig sättas i fara av politisk godtycklighet, geografiska eller sociala gränsdragningar eller begränsningar av valfriheten. Politik ska inte vara ett hinder som stoppar utveckling. Politik ska uppmuntra till att göra annorlunda och bättre. Kvaliteten inom vården påverkas positivt av att människor själva får göra egna val. Kvalitén i vården förstärks och blir bättre då personalen i verksamheterna får vara med och påverka.

Från Alliansen har det varit överordnat att ha en långsiktighet i det ekonomiskt ansvarstagande, först då undviks tvära kast och panikåtgärder. Då problemen inte åtgärdas tidigare har de samlats på hög och i kombination med att vården ständigt utvecklas kommer behoven av kostnadsreduceringar bli långt mycket mer än vad som har vidtagits. För att möta upp dessa förändringar måste den politiska färdriktningen för landstinget beskrivas för all vårdpersonal och länsborna.

Alliansen anser att omstruktureringar i vårdkedjan är helt nödvändiga men att primärvården måste få förutsättningar för att klara de 15 000 nya besök som nu ska överföras från slutenvården. Primärvården ska dessutom, utan större framförhållning, ta hand psykisk ohälsa bland barn och unga. Det är orättvist att som socialdemokraterna ställa orimliga krav på primärvården utan att tillräckliga resurser tillförs.

Det går att få mer sjukvård för skattepengarna genom att göra väl avvägda satsningar och rätt prioriteringar. Det behövs en ny politik för framtidens hälso- och sjukvård som väljer att ta ansvar för ekonomi och vårdens framtida utveckling. Tillsammans söker vi i Alliansen mandatet att vid nästa val ta över styret för landstinget i Västerbotten. 

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Marianne Nordmark (FP)
Gruppledare

Olle Edblom (C)
Gruppledare

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Kent Svanlund

    Kan väl konstatera att det senaste årets agerande från majoriteten har varit en väckarklocka för många i länet. De flesta har nog röstat av gammal vana utan att tänka. Landstingets verksamhet har fungerat och man har haft en bra vård.
    Nu har det kommit upp bland flertalet länsbor att så inte är fallet längre. Nästa val kommer att ske med att flera tänker efter innan man lägger sin röst i landstingsvalet.
    Jag är en av dom och kommer inte att stödja ett parti som helt saknar empati och syn på att människor inte är mera än pengar. Vård måste få kosta.

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Kent Svanlund (2012-10-05 14:50)
    Hej Kent!

    Delar din uppfattning om att många röstar i landstingsvalet mest av gammal vana och har nu fått upp ögonen för vilka konsekvenser det kan få.

    Jag tycker det är tråkigt att du har den uppfattning om Moderaterna. Du har om inte annat träffat mig och jag hoppas du inte har den bilden av mig och jag är trots allt en av partiets främsta företrädare.

    När det kommer till röstning i landstingsvalet så blir ett Alliansstyre det absolut tydligaste skillnaden mot hur det idag. En röst på V kommer inte göra någon skillnad då S då kan fortsätta att styra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.