Alliansen i Västerbotten föreslår återremiss i folkomröstningsfrågan

Pressmeddelande 130218: Alliansen i Västerbotten föreslår återremiss i folkomröstningsfrågan
För mer information kontakta: Nicklas Sandström (M) 070-254 45 15, Marianne Normark (FP) 070-243 57 04, Olle Edblom (C) 070-564 44 65, Birgitta Nordvall (KD) 070-278 58 10.
Allians för Västerbotten kommer vid dagens sammanträde i landstingsstyrelsen och under landstingsfullmäktige yrka på att frågan om folkomröstning och valdag återremitteras. Alliansen drar efter en samlad bedömning slutsatsen att frågan måste beredas ytterligare.
Valsedelns frågeställning som majoriteten går fram med överensstämmer inte med de intentioner som de förarbeten som finns till lagstiftningen gör gällande, säger Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd, Marianne Normark (FP) gruppledare, Olle Edblom (C) gruppledare, Birgitta Nordvall (KD) gruppledare. Frågan skiljer sig alltför mycket från den som medborgarna i Dorotea och övriga länet skrivit under på för att kräva en folkomröstning, menar Alliansen.
 
Att genomföra folkomröstningen i maj månad när det trots allt är bara ett år kvar till valet är inte försvarbart. SKL:s jurister rekommenderar att folkomröstningen sker i samband med de allmänna valen 2014, som är inom skälig tid. Det finns praktiska och ekonomiska fördelar med detta och det möjliggör också ett högre valdeltagande, säger Alliansen. 
 
Sedan igår står det klart att Doroteaupproret kommer att överklaga fullmäktiges beslut om Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag till frågeställning går igenom. Sammantaget finns det ingen brådska att genomföra folkomröstningen så pass omgående som majoriteten föreslår, menar Alliansens gruppledare.
 
 

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.