Expertstöd rekommenderar annan frågeställning och valdag för folkomröstningen

Pressmeddelande 130218: Expertstöd rekommenderar annan frågeställning och valdag för folkomröstningen
För mer information kontakta: Nicklas Sandström (M) 070-254 45 15, Marianne Normark (FP) 070-243 57 04, Olle Edblom (C) 070-564 44 65, Birgitta Nordvall (KD) 070-278 58 10.
 
 
Landstinget i Västerbotten har köpt konsulthjälp i form av juriststöd från Sveriges kommuner och Landsting (SKL). Juristerna rekommenderar en annorlunda frågeformulering samt att folkomröstningen bör genomföras i samband med de allmänna valen 2014. Majoriteten i landstinget tar dock ingen hänsyn till expertstödets rekommendationer vilket Alliansen anser vara anmärkningsvärt, säger Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd, Marianne Normark (FP) gruppledare, Olle Edblom (C) gruppledare, Birgitta Nordvall (KD) gruppledare i en kommentar.
 
Socialdemokraterna och Miljöpartiets frågeställning på valsedeln handlar om att deras beslut ska gälla tills vidare. Denna formulering avråder experterna på SKL ifrån. Expertstödet föreslår istället att befolkningen svarar (ja) till att nuvarande beslut skall upphävas vilket betyder att man svarar (ja) till att akutvårdplatserna i Dorotea och ambulans i Åsele återinförs. Konsekvensen av detta är att den linjen majoriteten skulle företräda blir ett (nej) i folkomröstningen. Detta har uppenbarligen inte fallit socialdemokraterna och miljöpartiet i smaken, konstaterar Alliansen.
 
När det gäller val av dag för folkomröstningen är juristernas rekommendation att den ska ske i samband med de allmänna valen 2014, då detta kan bedömas vara inom skälig tid. Det finns både praktiska och ekonomiska skäl för detta samt skulle ge ett högre valdeltagande. På grund av den tolkning som Sveriges kommuner och landstings jurister gör anser Alliansens att majoritetens argument för att folkomröstningen måste ske i maj månad faller.
 
Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte lyssnar på den expertis som finns på Sveriges kommuner och landsting är allvarligt och det blir ännu mer tydligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet manipulerar för att genomföra folkomröstningen på sina egna villkor, menar Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd, Marianne Normark (FP) gruppledare, Olle Edblom (C) gruppledare, Birgitta Nordvall (KD) gruppledare i en kommentar.
 
De olika förslagen till frågeställningar:
 
Juristernas rekommendation:
 
”För att minska underskottet i landstinget budget beslutades att minska antalet vårdplatser i Dorotea från fyra till två och att ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med akutbil. – Ska detta budgetbeslut med ovan nämnda åtgärder upphävas?” 
 
Majoritetens (S+Mp) förslag:
 
”För att minska underskottet i landstinget budget beslutades att minska antalet vårdplatser i Dorotea från fyra till två och att ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med akutbil. – Ska detta budgetbeslut med ovan nämnda åtgärder gälla tillsvidare?” 
 
Alliansens förslag:
 
”Vill Du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla, vilket bland annat innebär att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour och vårdplatser som tidigare och att Åsele får en egen ambulans?”

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Christina BökeBergman

  Det är en grotesk situation som uppstått. Här har nu Alliansen äntligen börjat fundera på juridiken. Vad har man med sina samlade krafter lyckats åstadkomma?

  Jo, med hänvisning till juridisk expertis i SKL modererar nu ALLIANSEN landstingsmajoritetens mycket bedrägliga frågeställning och ger den ny legitimitet!
  Har Alliansen ansträngt sig att inför SKL informera och redovisa Folkinitiativets syfte, vilket står i klartext på namninsamlingslistorna? Knappast.
  Har Alliansen något annat intresse av FRÅGAN än att den blir flyttad till nästa val?
  Har Alliansen ”ingenting annat” att anmärka på i majoritetens frågeställning än att ett JA skall gälla folkinitiativets linje för att inte skapa förvirring?
  (Det har redan halva Sveriges befolkning förstått utan juridisk expertis.)
  Har Alliansen ingenting emot att frågan ställer länsdelarna i motsatsförhållande till varandra genom att peka ut Dorotea och Åsele exklusivt?
  Har Alliansen inte förstått att FRÅGAN är ett rent bedrägeri när man påstår att Dorotea blivit av med 2 vårdplatser av 4?
  Har Alliansen inte begripit att Dorota förlorat akutvårdsplatser? (Det är inte palliativa platser vi har förlorat).
  Har Alliansen inte fattat att det är skillnad mellan vårdplats och akutvårdsplats på en sjukstuga med primärvårdsjour, öppethållande dygnet runt och en hel ambulans?
  ÄR ALLIANSEN NÖJD MED DEN FRÅGA SOM SKL PRODUCERAT, DÅ FINNS DET BARA EN POLICY I VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTING, OAVSETT PARTIFÄRG.

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Christina BökeBergman (2013-02-18 13:30)
  Hej Christina!

  Det är svårt att nå ut med allt på en gång. Vi underkänner givetvis den frågeställning som S har presenterat av en rad olika skäl framför allt då den inte alls fångar upp det som alla de medborgare har skrivit under på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.