Nederlag för S och MP i folkomröstningsfrågan

Efter en intensiv och stundtals mycket tuff debatt igår på landstingsfullmäktige blev det ett nederlag i folkomröstningsfrågan för Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Landstingsfullmäktige beslutade mot majoritetens vilja att dels att en folkomröstnings skall genomföras samt att återremitera frågorna kring hur det skall gå till. Att återremissen drevs igenom av Alliansen och Vänsterpartiet (se utförlig motivtext längre ned) var framförallt att frågeställningen inte alls svarar upp mot de intentioner som finns till lagstiftningen. Frågan skiljer helt enkelt i allt för hög grad från den som medborgarna skrivit under på för att kräva en folkomröstning.
 
Nu finns det möjlighet att bättre processa fram en frågeställning i samråd med folkinitiativet kring en fråga som alla kan enas om. Även val av valdagen går att fortsätta att diskutera om för att få fram en valdag som ger den legitimitet som folkomröstningen förtjänar.
 
 
 
 
Yrkande
 
Landstingsfullmäktige 2013-02-19
 
 
Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet yrkar på:
 
Återremiss ärende 15: Förslag om rådgivande folkomröstning
                  
Motiv
 
Vi gör en samlad bedömning att frågan måste beredas ytterligare med följande inriktning:  
 
Frågeställningen som majoriteten går fram med är inte överensstämmande med de intentioner som finns till lagstiftningen. Frågan skiljer sig i allt för hög grad från den som medborgarna skrivit under på för att kräva en folkomröstning.
 
Den extra beredningstiden ger möjlighet för landstingsstyrelsen att samråda med folkinitiativet för att få till stånd en ny frågeställning med tydliga svarsalternativ som har ett brett parlamentariskt stöd.
 
Att genomföra folkomröstningen i maj månad då det trots allt bara är ett år kvar till valet är något som behöver beredas ytterligare.
 
Sammantaget finns det ingen brådska att genomföra folkomröstningen så omgående som det är föreslaget.
 
 
 

Etiketter: , , , , , , ,

En kommentar

 1. Max Brantholm

  Hej
  Först och främst måste jag gratulera Doroteaborna för deras bevis på kurage och en aldrig sviktande kampvilja i striden mot dumma betongpolitiker och märkliga politiska beslut.

  Såg debatten på TV och alliansen och vänsterns:s massiva och ärliga argumentation mot dumheten och maktfullkomliga politiker.

  Det blev en seger för förnuftet. Något sunt och självklart som invånarna förstår och bejakar. Vi gräsrötter förstår nu att våra politiska företrädares fördelar går att hänvisa till deras förståelse i sakfrågor och inte alltid luddiga ideologier, som med lätthet går att manipulera till sin egen fördel eller, rent ut sagt, bara skita i.

  Denna oheliga allians i fullmäktige mellan Borgare och vänstern kändes mänsklig och visade inte bara på att förnuftet vunnit över dumheten utan också att det finns politiker som tänker mer på medborgarna än skyler sina ryggar mot svidande pisksnärtar från okänsliga ideologiska företrädare. Humaniteten har vunnit över de politiska ideologierna.

  Visst var det ett steg framåt för acceptabel sjukvård i hela länet men det visade på något som för mig är lika viktigt i sammanhanget. Det visar att vi har politiker, som kan sätta sig in i människors situation och undvika särintressernas försåtliga faror.

  Från mig och kanske glesbygdens människors sida vill jag tacka för att ni visat att det även finns politiker från Umeå som tar ansvar för hela länet och inte bara en del av det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.