Nytt styre krävs för en trygg och rättvis sjukvård i hela länet

Förra veckan skrev jag tillsammans med mina Allianskollegor i Umeå tidning en insändare om att det krävs ett nytt styre för vården i länet. 

 

Nytt styre krävs för en trygg och rättvis sjukvård i hela länet 

Socialdemokraterna har tillsammans med Miljöpartiet drivit igenom försämringar i hela länet men i synnerhet av inlandssjukvården. Allianspartierna i landstinget hade andra förslag med andra prioriteringar där Åsele hade fått behålla sin stationerade ambulans och vårdplatserna på sjukstugan i Dorotea och Sorsele hade varit oförändrade. De patienter som förr vårdades försvinner inte bara för att akutvårdsplatserna tas bort utan måste nu ske på andra ställen. Fokus för Alliansens kostnadsreduceringar var att värna den direkta vården och spara på det som inte är sjukvård. 

Nu har effekterna av den förda Socialdemokratiska politiken resulterat i att länet står inför en folkomröstning om inlandssjukvården som kommer att hållas söndagen den 8 september 2013. Kostnaden för folkomröstningen beräknas till 10-15 miljoner. Sett till de försämringar som skett av vården i inlandet har besparingarna varit blygsamma. Akutbilslösningen i Åsele beräknas ge en miljon i spareffekt årligen och vårdplatserna i Dorotea och Sorsele två miljoner vardera.
 
Sammantaget skulle det gå att ha kvar all denna vård oförändrad i cirka tre år bara för kostnaden av folkomröstningen. För att inte tala om den otrygghet och den minskade framtidstron som dessa försämringar av sjukvården har skapat för människorna på dessa orter. Detta är ett tydligt bevis på hur fel det kan bli då de styrande Socialdemokraterna med Peter Olofsson i spetsen försöker ta ansvar för sjukvården och gör fel prioriteringar.  
 
Vid nästa landstingsval 2014 söker vi i Alliansen gemensamt mandat att leda landstinget för att skapa en trygg och rättvis sjukvård i hela länet. 
 
 
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd      
 
Marianne Normark (FP)
Gruppledare 
 
Olle Edblom (C)
Gruppledare 
 
Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare 
Etiketter: , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Så länge som ni förespråkar privatiseringar som lösningar på vårdproblemet, så får vi aldrig en trygg och rättvis vård i länet, eller för den delen landet.
  Landstinget och Staten måste ta större ansvar för vården, för det gör inte den privata vården, eftersom det inte är lönsamt att bedriva vård i inlandet och fjällen!

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2013-03-28 15:53)
  Hej Marianne!

  Privatiseringar ger inga kortsiktiga och snabba lösningar på vården utan bidrar till ökad valfrihet för patienter. Det handlar om att bygga väl fungerande vårdkedjor som gör att vården hänger ihop och blir så kostnadseffektiv som möjlig.

  När det gäller inlandet så är det trots allt Sossarna som tagit bort mycket av bassjukvården i form av ambulans och mellanvårdsplatser något som vi från Moderaterna velat behålla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.