Hur ska folkomröstningen utformas?

I dag har VK ett stort uppslag om den kommande folkomröstningen. Alla partiers gruppledare intervjuas för att redogöra för hur man ställer sig. Från Alliansen håller vi ihop och menar på att det bästa vore om Socialdemokraterna och Miljöpartiet backar om akutvårdsplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele. Då skulle det inte behöva genomföras en folkomröstning. Nu verkar Sossarna mer än nöjd med sina förändringar i inlandssjukvården så är som det verkar nu knappast troligt att någon förändring kommer att se. I själva frågeställningen som inte är den lättaste har vi inom Alliansen resonerat oss fram till en frågeställning som lyder enligt följande: "Ska vi ha en rättvis sjukvård i inlandet genom att återställa akutplatser vid Dorotea sjukstuga och ambulans i Åsele.” Det är en rak formulering som fångar in de mest centrala enligt oss. Den frågan är vi så klart villig att resonera om med Doroteauppropet men även den politiska S-majoriteten i landstinget. Fortsättning följer.

Etiketter: , , , , , ,

En kommentar

  1. Lennart

    Jag kan inte tänka mig att frågan i en folkomröstning kan formuleras så vagt som ni i Alliansen föreslår – er fråga väcker ju så många andra obesvarade frågor, som också kräver sina svar. Några exempel:

    Vad menar ni med ”rättvis sjukvård”?
    Rättvist mellan länsdelar, rättvist mellan sjukdomar, rättvist mellan kvinnor och män, rättvist mellan olika åldersgrupper…

    Vad menar ni med ”rättvis sjukvård i inlandet”?
    Räcker det verkligen med det? Ska vi alltså inte ha en ”rättvis sjukvård” i hela länet?

    Vad menar ni med ”återställa” ordningen i Dorotea och Åsele?
    Var det ”rättvist” som det var förut?

    Jag kan inte med bästa vilja i världen kalla er formulering för ”rak”. Den vill ju uppenbarligen ”bara” tvinga fram ett ja till Alliansens politik. Men en folkomröstning ska naturligtvis ta sig an sjukvårdsproblematiken i hela länet, till länets alla medborgare var de än bor, vilket politiskt parti de än röstar på.

    En folkomröstning kan kort sagt inte bygga på en fråga fylld med förutfattade politiska svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.