Underkänd frågeställning från landstingsmajoriteten

I dag uttalar sig Bruno Kaufman i VK om socialdemokraternas och miljöpartiets frågeställning till folkomröstning. Bruno var ordförande i den grundlagskommitté som bland annat föreslog lagstiftningen om ett förstärkt folkinitiativ och är den som bedöms mest sakkunnig på området. Kaufmans dom är hård. Han underkänner frågställningen och menar att sossarna blandar ihop sakfrågan med processen. Han underkänner även det uppställda kravet på ett 50-procentigt valdeltagande.

 
Det finns inga juridiska prövningar i domstol av vad som är en korrekt frågeställning efter det att fullmäktige bedömt att det ligger inom dess beslutskompetens. Den lagstiftning som ligger till grund för förstärkt folkinitiativ har aldrig prövats i domstol. Innan någon sådan prövning har skett är tolkningar av lagstiftningen endast ett resultat av enskilda juristers bedömningar. Alliansen ser utifrån den bakgrunden inga skäl för att förändra den väckta frågeställningen från folkinitiativet.
 
Från Alliansens sida ser vi inget skäl till att ompröva, förändra eller justera den fråga (se nedan) som folkinitiativet väckt. Det är deras frågeställning med vilken de vill ansvarspröva den politiska majoriteten vilket vi vill att de ska få göra. Alliansen har visat att det går att prioritera annorlunda för att bevara en trygg och rättvis sjukvård i hela länet.
 
 
 
Folkinitiativet och Alliansens förslag till frågeställning:
Vill Du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla, vilket bland annat innebär att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour och vårdplatser som tidigare och att Åsele får en egen ambulans?
Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Max Brantholm

    Hej Nicklas!

    Den situation vi nu har hamnat i, när det gäller omvalet i landstinget är minst sagt absurd. Socialdemokraterna och Miljöpartiets förslag till fråga handlar endast om två inlandskommuner. Är det överhuvudtaget möjligt för övriga länsbor att sätta sig in i den problematik som finns i dessa två kommuner? Är det möjligt att informera och få ut adekvat information inför ett val? Är det sen också tänkbart att de går till en valurna och deltar?

    Om man bortser från vad initiativtagarna önskat när det gäller valet, som vi alla vet handlade om länet i stort, borde nyvalet enbart ske i dessa två kommuner, som omnämns i förslaget. Billigare så klart och mera utslagsgivande. Tyvärr är den förslagna frågan enbart ett sätt att rädda sig själva från någonting som i alla fall synes ouppnåeligt. Vilket alla självklart har förstått.

    Kan också fråga sig när det nu handlar om enbart två kommuner och kostnaderna för ett omval beräknas kosta 10 miljoner. Åtgärderna för att återställa kommer sannolikt inte att komma upp i hälften av den summan.

    Det finns idag uppgifter på att akutbilen i Åsele har blivit 1 miljon dyrare än vad en ambulans skulle ha varit. Vilket i sin tur skulle bidra till att förbilliga ett återställande.

    Som medborgare är det påfrestande att sitta bredvid och beskåda dessa dyra dumheter skapade av prestigeskäl och andra tillkortakommanden hos vissa människor.

    Har också en fråga till dig: Vet du om SKL har varit behjälplig när det gäller frågeställningen i den här soppan?
    Hälsningar/ max

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.