Kommentarer kring att frågan i folkomröstningen har överklagats

I dag så kom besked om att frågeformuleringen till den kommande folkomröstningen är överklagad. I sak tycker jag inte att det gör något att förvaltningsrätten får pröva de juridiska avväganden som finns i lagstiftningen i förhållande till intentionerna i den fråga som namninsamlingen för att åstadkomma en folkomröstning gällde.
 
Jag tycker fortfarande att den frågan som formulerades fram gemensamt mellan de olika partierna med stöd från expertis och folkinitiativet blev bra. Den har sin utgångspunkt i den fråga som återfanns på den namninsamling som väckte frågan om folkomröstning samt att den innehåller formuleringen om behovet av ett åtgärdspaket för hela länet. För folkomröstningen handlar om hela länet och inte två orter. Jag kan inte nog understryka att för Moderaterna och Alliansen är det en folkomröstning om rättvis sjukvård i hela länet.
 
Utifrån detta ser jag två skiljelinjer i debatten. Det ena är själva formuleringen på själva valsedeln och den andra är hur de politiska partierna väljer att uttolka vad det hela innebär. När det gäller frågeformuleringen så är det en bra kompromiss om sjukvård i hela länet. När det gäller hur partierna ska uttolka storleken på åtgärdspaketet samt finansieringen för detta kommer det att bli en het politisk debatt om. Från oppositionen har vi betonat att vi vill bygga en rättvis sjukvård i hela länet. När det gäller finansieringen finns det många andra sätt att hitta de få miljoner som det handlar om vilket vi från Alliansen lyft fram i de alternativa budgetar och sparförslag som vi presenterat.  
 
Nu återstår det att se vad förvaltningsrätten gör med ärendet men jag hoppas ändå att det blir en snabb process och det blir en folkomröstning här rätt snart men allra helst hoppas jag att sossarna backar och erkänner att de genomfört korkade politiska beslut.
 

    

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.